Románia Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét

A kényes, nemzetközi téren számos bonyodalommal fenyegető lépésről a kormány már döntött is.
Hirdetés

A kormány csütörtöki ülésén olyan memorandumot fogadott el, amely értelmében megkezdik az előkészületeket Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezésére – közölte csütörtökön Liviu Dragnea házelnök, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A pártelnök az Antena 3 hírtelevízió műsorában erősítette meg az erről szóló, előző nap kiszivárgott sajtóértesülést. Dragnea – Viorica Dăncilă kormányfőt is megelőzve – a román vezetők közül elsőként beszélt eldöntött tényként arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját.

„Ennek a gesztusnak óriási szimbolikus jelentősége van, elsősorban egy világszerte hallatlanul nagy befolyással rendelkező állam, Izrael számára, amellyel nagyon sok éve különleges kapcsolataink vannak, és ahol több mint félmillió román él, és nagy jelentősége van az amerikai kormány számára is” – vélekedett a PSD elnöke.

Nelu Barbu kormányszóvivő előző nap még nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a témáról szó esett volna a kormányülésen. Az értesülést elsőként megszerző G4media.ro hírportál szerdán azt írta:

a bukaresti kormány döntése Dăncilă közelgő izraeli látogatásával állhat összefüggésben.

Az izraeli román nagykövetség áthelyezésének szándékáról csütörtökön délután az Adevărul is beszámolt, de a liberális lap úgy értesült: Teodor Meleşcanu külügyminiszter ellenezi a lépést. A román diplomácia vezetője mindenesetre nem volt jelen a szerdai kormányülésen, ugyanis Líbiában tárgyalt.

Dragnea viszont régóta szorgalmazza a lépést, legutóbb múlt héten, a Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettessel lezajlott találkozója után közölte a képviselőház: a megbeszélés jó alkalmat nyújtott arra, hogy megismételje a nagykövetség átköltöztetésének támogatását.

Az állam külkapcsolataiban ugyancsak meghatározó szerepet játszó, Romániát alkotmányos szerepe szerint nemzetközi szinten képviselő jobboldali Klaus Iohannis államfő januárban egy Benjámin Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetésen még azt mondta: Románia csak akkor venné fontolóra izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivből Jeruzsálembe, ha újrakezdődnének a közel-keleti béketárgyalások és az érintett felek közötti közvetlen tárgyalások Jeruzsálem jövőbeli státusát illetően is eredményre vezetnének.

Hirdetés

Az izraeli miniszterelnök akkor köszönetet mondott Romániának azért, hogy (öt másik európai uniós országhoz, köztük Magyarországhoz hasonlóan)

tartózkodott azon a decemberi szavazáson, amelyen az ENSZ Közgyűlése elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.

Érdekesség, hogy a PSD-vel koalícióban kormányzó Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu is visszafogottabban nyilatkozott a témában a Cipi Hotovelivel lezajlott találkozója után. Akkor azt közölte, Románia az EU többi tagállamával összhangban olyan békemegoldást támogat, amely révén együtt létezhet az egymást kölcsönösen elismerő zsidó és palesztin állam, Jeruzsálem státusáról pedig a két fél közötti közvetlen tárgyaláson kell megegyezni.

Az Egyesült Államok egyik fő kelet-európai szövetségesének számító Románia az elmúlt évtizedekben igyekezett jó kapcsolatokat ápolni mind Izraellel, mind a Palesztin Hatósággal. Románia a volt kommunista államok közül az egyedüli volt, amely Izraellel sem szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat az 1967-es hétnapos háború után.

Ugyanakkor vannak olyan aggodalmak is, miszerint a román nagykövetség elköltöztetése veszélybe sodorhatja Bukarest azon tervét, hogy a 2020-2021-es időszakban az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává váljék. Ha ugyanis megtenné ezt a lépést, azzal esetleg elveszíthetné a már eddig megszerzett támogató voksokat.
 

Hirdetés