Nézze meg, lejár-e az egészségügyi kártyája

730 ezer ember szembesül idén a kártyabürokráciával.
Hirdetés

A használatban lévő több mint 14 millió egészségügyi kártya közül idén 730 ezernek lejár az érvényessége, és kicserélik őket – közölte kedden az állami egészségbiztosító pénztár. Az újakat automatikusan, kérés nélkül állítja ki az egészségbiztosító, és postán küldi ki, nyilatkozta Augustus Costache szóvivő a News.ro hírügynökségnek. Az új kártyákat már elkezdték nyomtatni, mondta a szóvivő.

Akárcsak a bankkártyáknak, az egészségügyi kártyáknak is van érvényességi idejük, ennek lejárta után a kártya tulajdonosa nem veheti igénybe az állami egészségügyi ellátást, ha nem kapta meg az új kártyát. Costache maga is hallotta azt a téves információt, hogy a régi kártyákat lejártuk után is elfogadja a rendszer, de ezt ma tételesen cáfolta.

Az elektronikus egészségügyi kártyákat 2008-tól kellett volna bevezetni az ezt szabályozó törvény szerint, de többszöri halasztás után csak 2015 szeptemberétől vált kötelezővé a használata. 

A biztosítottak adatait kezelő számítógépes rendszer viszont már a kezdetektől rendszeresen lefagyott. Szinte havonta bedöglött az országos adatbázist kezelő rendszer, és azok a külön programok is gyakran elakadnak, amelyek az orvosi rendelőkben, kórházi osztályokon olvassák le a kártyákon tárolt adatokat.

Hirdetés