Megvan az Örökségünk őrei című vetélkedő győztes csapata

A 2017-2018-as tanévre meghirdetett versenyben 35 csapat, több mint 500 diák vett részt.
Hirdetés

A diákok kiválasztottak egy-egy műemléket, és fél éven keresztül az volt a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt.

A versenyben nemcsak a diákcsapatok vettek részt, hanem bevonták a szakembereket, diáktársaikat, szüleiket, barátaikat is. „Így született meg az a mozgalom, amelyet ma már példaként emlegetnek Európában, hiszen a versenyzők ötletessége, fantáziája nem ismer határokat” – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

Az Erdély-szerte műemlékeket és műemléképületeket örökbefogadó iskolások versenyének győztese:

  • a nagyenyedi vár felett őrködő Bethlen Gábor Kollégium csapata;
  • a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum csapata, amely a Teleki kastélyt és református templomot fogadta örökbe;
  • valamint a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum diákjainak csapata, amely a szentbenedeki Kornis kastély védelmezője volt.

Ők Winkler Gyula EP-képviselő jóvoltából brüsszeli tanulmányúton vesznek részt, ahol ismét bemutatják védencüket. Ugyanakkor hat döntős csapat vesz majd részt az Örökségünk őrei nyári táborában, emellett Electric Castle-, Vibe-, Méra-, Awake fesztivál-belépőt, Communitas-könyvcsomagokat és számos más díjat is nyertek a versenyzők.

Az előző évekhez képest bővült a vetélkedő, első alkalommal kapcsolódott be Maros megye, a kolozsvári mozgalom Kolozs megyeivé bővült, a szórványközösségeink ifjúsága pedig Brassó, Fehér és Hunyad megyében is bekapcsolódott.

Hirdetés

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, ötletgazda szerint: a verseny érdeme az, hogy a diákok felfedezik, és saját történeteikkel töltik meg az épületet, ezt a tudást és örömöt osztják meg mindnyájunkkal.

Az idei verseny fővédnöke Navracsics Tibor európai uniós biztos volt. 

Hirdetés