Emlékeznek még a Hunyad megyei durva vonatkisiklásra?

Egy év után megállapították: a mozdonyvezetők ittasak voltak, és az automatikus fékrendszer se indult be.
Hirdetés
Az emberi tévedés volt a legfőbb okozója annak a vasúti balesetnek, amely 2017. április 8-án történt a Banica és Merişor közötti vasúti szakaszon Hunyad megyében. A baleset során a mozdony vezetője és segédje életét vesztette, amikor a szerelvény mozdonya és 14 vagonja kisiklott és egy szakadékba borult – írta zárójelentésében az eset kivizsgálásával megbízott vasúti nyomozási ügynökség, az AGIFER.
 
A jelentés szerint a tehervonat 92 km/órás sebességgel közlekedett, 130 százalékkal gyorsabban, mint az az adott szakaszon engedélyezett volt. Egy rosszul beállított légszelep miatt a tehervonat nem tudott lefékezni.
 
A szakemberek szerint ugyanakkor a mozdonyvezető és segédje is alkoholt fogyasztott, és a felgyűlt fáradtság is közrejátszott.
 
A jelentés értelmében a szerelvény 92 km/órás sebességgel száguldott egy olyan szakaszon, ahol 40 km/h a megengedett maximális sebesség, egy kanyarban pedig kisiklottak a vagonok kerekei, ugyanis a rosszul beállított légszelep miatt az automatikus fékrendszer nem tudott működésbe lépni.
 
A szakértők jelentése szerint a vagonok műszaki állapota megfelelő volt, ez nem játszott közre a baleset során.
 
 
A baleset pillanatai előtt, a banicai állomást elhagyva a mozdonyvezető rádión keresztül szabad utat kért Merişor irányába, ugyanis nem tudta fékezni a szerelvényt.
 
A baleset egy éve történt: egy 16 vagonból álló tehervonat 14 vagonja siklott ki, ezek közül hat egy 10 méter mély szakadékba zuhant. A balesetben életét vesztette az 67 éves mozdonyvezető és 51 éves segédje. Az érintett vasúti vonal egy hétig zárva volt.
 
Az AGIFER jelentése szerint a baleset miatt 951 782 lejes kár keletkezett.

Hirdetés