Igor Dodon: Románia gyakorlatilag hadat üzent a Moldovai Köztársaságnak

A moldovai elnök a román parlament által elfogadott ünnepélyes egyesülési nyilatkozatra reagált.
Hirdetés

Aromán parlament által március 27-én elfogadott ünnepélyes nyilatkozat, amely kimondja Románia azon szándékát, hogy Besszarábiát újra az anyaország kebelére vonja, érthető módon kiakasztotta a Moldovai Köztársaság elnökét. Igor Dodon azt nyilatkozta, hogy az ominózus nyilatkozat ellenséges megnyilvánulás, és gyakorlatilag a Moldovai Köztársaság elleni hadüzenetet jelent.

„Ami március 27-én a román parlamentben történt, szerintem ellenséges megnyilvánulás a Moldovai Köztársaság ellen. Nekünk pedig védekeznünk kell. És nem csak nekem, a Moldovai Köztársaság lakossága 70–80 %-ának”, jelentette ki Dodon.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a moldovai nép nagy része nem oroszbarát, Amerika-barát vagy Európa-barát. Ők csupán szeretnék megőrizni az országukat. Ezért aztán nem csoda, ha felkapják a fejüket a román parlament gesztusára: „Egy szomszédos állam parlamentje, amelyet barátként tisztelünk, hadat üzen a Moldovai Köztársaság államiságának. Másképp nem tudom nevezni azt a gesztust, amikor egy parlament kimondja, hogy a Moldovai Köztársaság államiságának megsemmisítése hivatalos állam- és pártpolitika.”

Hirdetés