Ki kell üríteni egy börtönt, mert félő, hogy rádől az elítéltekre

A jászvásári intézmény egyik szárnya életveszélyessé vált.
Hirdetés

Ki kell üríteni a jászvárási börtön A szárnyát, mivel az épület annyira rossz állapotban van, hogy bármikor ráomolhat az ott fogva tartott elítéltekre – közölte szerdán az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetsége.

Az érdekvédők szerint a börtönigazgatóság még múlt héten döntött úgy, hogy a helyzet súlyosságára való tekintettel kiüríti a 450 elítéltnek ideiglenes otthonul szolgáló épülettömböt, amelyet 2017 elején a földrengés esetén legveszélyeztetettebb épületek kategóriájába soroltak.

A szakszervezet felrója az igazságügy-minisztériumnak, hogy bár tud az épület állapotáról, nem vette föl a felújítandó börtönök listájára. A felújítás mintegy hétmillió euróba kerülne, az átépítés pedig oly módon, hogy minden rabra 4 négyzetméter jusson, és 250 fogvatartott befogadására váljék alkalmassá, 4,5 millióba.

A szakszervezet emlékeztet, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a börtönkörülmények javítását kérte Romániától, és Tudorel Toader igazságügy-miniszter lemondását követeli, amiért azt csökkentette az erre szánt pénzeket.
 

Hirdetés