Az internetes szolgáltatások terén már kilőtték a geoblokkolást

Vagyis bizonyos termékeket már korlátozás nélkül vásárolhatunk más tagállamok webáruházaiból. A jogdíjas termékek és szolgáltatások – így például a tévéközvetítések – esetében azonban a korlátozás továbbra is fennmarad. Legalábbis egyelőre.
Hirdetés

Könnyebbé válik az év végétől az online szolgáltatások igénybevétele az Európai Unió területén, miután december 3-ától hatályba lép az internetes vásárlások területi alapú korlátozását, az úgynevezett geoblokkolást megtiltó uniós szabályozás.

Az Európai Parlament még február 6-án szavazta meg a 2018/302-es számú szabályozást, amely kilenc hónapot ad a szolgáltatóknak arra, hogy kiiktassák a korlátozásokat, amelyek megakadályozzák, hogy egy uniós tagállam polgára egy másik tagállam online áruházából vásárolhasson.

A geoblokkolás azt jelenti, hogy a cégek földrajzi helyhez kötik termékeik online történő megvásárlását. Ennek a formája lehet az, ha külföldi IP-címre, irányítószámra, vagy a bankkártyát kibocsátó országra alapozva elérhetetlenné tesznek bizonyos termékeket és szolgáltatásokat a felhasználók számára

A geoblokkolás tipikus formája, amikor egy cég indoklás nélkül meggátolja az árucikkei interneten keresztüli vásárlását egy másik országból érkező igény esetén és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.

Az Európai Bizottság több ezer weboldalt megvizsgált az EU-ban, és megállapította, hogy csupán az esetek 37%-ában tudtak a külföldről vásárlók valóban megvenni egy terméket. Az esetek fennmaradó részében a felhasználók területi alapú tartalomkorlátozásba ütköztek.

Az új szabályozás célja, hogy megszűnjön ez a fajta diszkrimináció és

a vásárlók online és offline egyaránt élvezhessék az EU egységes piacának előnyeit.

Hirdetés

A most elfogadott új szabályozás olyan termékekre és szolgáltatásokra terjed ki, mint például:

  • azon árukra, például háztartási eszközökre, bútorokra, vagy elektronikai cikkekre, amelyeket a cég olyan uniós tagállamba is szállít, ahová az ügyfél hajlandó elmenni érte,
  • felhő alapú szolgáltatásokra és adattárolásra,
  • szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásokra, mint például a koncertjegyek, vagy belépő sporteseményekre.

Rossz hír, hogy szerzői jogdíjas termékekre, így az e-könyvekre, letölthető zenére, és az online játékokra az új szabályozás nem terjed ki. Jó hír ugyanakkor, hogy az EP kezdeményezésére a megállapodásba bekerült egy záradék, amelynek értelmében a Bizottságnak két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvényt kiterjeszteni ezekre a termékekre is.

Az egyéb szolgáltatások, így

a televíziós közvetítések geoblokkolása tehát továbbra sem változik,

így az erdélyi nézők egy ideig még biztosan nem nézhetik zavartalanul magyar nyelven a sportközvetítéseket. De a mostani döntés akár ezen a téren is előrevetítheti a pozitív változásokat.

Hirdetés