kémek, mérgezés!
fsandor
2018. március 26. hétfő, 18:05
Orosz diplomaták tucatjait utasították ki európai államok, az USA és Kanada. Moszkvának nagyon nem tetszik az ügy.

Orosz diplomaták kiutasításáról döntöttek az Európai Unió több tagállamában, Ukrajnában és az Amerikai Egyesült Államokban Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynök és lánya ellen március elején Nagy-Britanniában elkövetett mérgezés miatt, amelyet brit álláspont szerint Oroszországban kifejlesztett idegméreggel hajtottak végre.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben jelentette be hétfőn, hogy eddig tizennégy EU-tagállam döntött úgy, hogy orosz diplomatákat utasít ki. Tusk kiemelte, a kiutasításokat várhatóan továbbiak is követhetik, ahogy az sem zárható ki, hogy egyéb szankciók meghozatalára is sor kerülhet a következő napokban és hetekben.

Az uniós tanács elnöke a szankciós lépések mellett döntött uniós tagországokat név szerint nem említette, de ezek kormányai a nap folyamán sorra jelentették be az intézkedéseket. Például Franciaország, Németország és Lengyelország négyet-négyet, Hollandia, Olaszország és Dánia kettőt-kettőt. Ukrajnából 13 orosz diplomatának kell távoznia. A balti államokban is bekérették az orosz nagykövetet, de a kormányok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben Litvánia kivételével, ahonnan 3 diplomata távozik.

Románia is kutasít egy orosz diplomatát, a külügyminisztérium közleménye szerint Bukarest egyetért az Egyesült Királyság kormányának álláspontjával, miszerint valószínűleg Oroszország áll a mérgezéses támadás mögött.

A legtöbb orosz diplomatát az Egyesült Államok utasítja ki, onnan 60 követségi vagy konzulátusi dolgozónak kell távoznia. Washington emellett bezáratja a seattle-i orosz konzulátust is.

Kanada szintén kiutasít négy diplomatát.

Moszkvának nagyon nem tetszik a dolog

Határozott tiltakozását fejezi ki Oroszország amiatt, hogy egy sor EU- és NATO-tagállamból orosz diplomatákat utasítottak ki – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

A külügyminisztériumban az orosz RIA Novosztyi hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az elkövetkező napokban adandó orosz válasz minden ország esetében szimmetrikus lesz.
Konsztanytin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke „mocskos és aljas játéknak” nevezte az orosz diplomaták kiutasítását.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet Wess Mitchellnél, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkáránál fejezte ki határozott tiltakozását a 60 orosz diplomata kiutasítása miatt. Hangsúlyozta: nincs rá bizonyíték, hogy Oroszország beavatkozott volna a Szkripal-ügyben folytatott nyomozásba, mint ahogy arra sem, hogy köze lenne a salisbury-i gyilkossági kísérlethez.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25942
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.