Két évnyi bürokratikus bénázás után idén 60 kilométer autópálya készülhet el

A közlekedési miniszter szerint nem a hatóságok inkompetenciája miatt nem haladtak az autópálya-építéssel.
Hirdetés

Két év telt azóta, hogy belassult az autópálya-építés Romániában, az elmúlt évben például a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) mindössze 15,4 kilométernyi autópályát vett át. Ehhez képest mindenképpen előrelépésnek számít, hogy idén 60 kilométert ígérnek az illetékesek, igaz, hogy ezek között vannak olyan szakaszok is, melyek csomóponthoz való csatlakozás hiányában járhatatlanok lesznek még egy ideig.

Ștefan Ioniță, a CNAIR igazgatója egy szakmai fórumon arról beszélt, hogy egyszerre több szakaszon is jól haladnak az építkezéssel, így

idén minden bizonnyal elkészül 60 kilométer autópálya.

Júniusban befejezik a már megépült szakaszokat összekötő Szamos-hidat Gyalu és Magyarnádas között. Szintén idén adják át a Szászsebes és Torda közötti autópálya 3-as és 4-es szakaszát, összesen 28,5 kilométert, amiből 24 kilométer lesz járható. Épül a Lugos és Déva közötti autópálya 4-es jelzésű szakasza is.

Késlekedés van viszont az Aranyosgyéres–Marosugra–Marosvásárhely gyorsforgalmi útszakaszon: hiába nyúlik meg idén 10 kilométerrel, még egy ideig csatlakozás híján járhatatlan lesz.

Lucian Şova közlekedési miniszter ugyanezen a konferencián arról beszélt, hogy újraszervezik az országos útügyi hatóság működését. Úgy szeretnének rövidíteni a problémás autópálya-szakaszok építésének procedúráin, hogy a kivitelezők által

félbehagyott munkálatok, illetve felbontott szerződések esetén a CNAIR lép közbe.

Hirdetés

Gyakorlatilag létrehoznak egy vállalkozást, mely a problémás esetekben bevethető. Csakhogy már van két olyan állami vállalat, mely az autópálya-építések haladását és a karbantartást garantálhatná. Két évvel ezelőtt az akkori kormány  hasonló céllal hozott létre egy vállalatot, melyről a kormányváltások között teljesen megfeledkeztek, pedig papíron ez még mindig létezik – emlékeztetnek a szakértők, akik szerint nem az állami vállalatok számával van a gond, hanem az országos beruházások menedzsmentjével.

A közlekedési miniszter ezzel kapcsolatosan most azt nyilatkozta: alapjaiban változtatna az infrastrukturális beruházások kivitelezési módján. Szerinte nem a hatóságok inkompetenciája miatt nem haladtak előre a nagy beruházások, hanem azért, mert nagyon sok idő ment el a közbeszerzési eljárásokra, a ráérős határidőkre és a végeláthatatlan fellebbezésekre.

Hirdetés