Szijjártó és Semjén is bírálta a román hatóságokat az ünneplő magyarok megbüntetése miatt

A magyar külügyminiszter a magyar nemzeti jelképek miatt bírságoló román hatóságokat figyelmeztette. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a büntetések botrányosak.
Hirdetés

Szijjártó Péter közleményben szólította fel a román hatóságokat csütörtökön, hogy ne büntessék a magyarokat azért, mert megünneplik nemzeti ünnepüket.

„Az ilyen büntetések méltatlanok egy európai uniós országhoz, és semmi közük sincs a kölcsönös tisztelethez. A magyarok semmit sem ártanak Romániának azzal, hogy ünneplik a hőseiket, ne zavarják őket ebben” – írta a magyar külügyminiszter arra reagálva, hogy Sepsiszentgyörgy után Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármesterére is öt-ötezer lejes pénzbírságot szabott ki szerdán a prefektusi hivatal a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére kitűzött magyar jelképek miatt.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is súlyos támadásnak nevezte azt, hogy a romániai prefektúrák erdélyi magyar önkormányzati vezetőket büntettek meg.

Közleményében azt írta: „Nemzeti ünnepünkön különösen elfogadhatatlan és botrányos, hogy büntetik nemzeti szimbólumaink használatát.” Magyarországon természetes, hogy nemzeti kisebbségek – így a magyarországi románság – teljes szabadságban használhatják nemzeti és kisebbségi szimbólumaikat. Ugyanez alapvető elvárás Románia tekintetében is – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette: a magyar kormány nemzetpolitikai minisztereként teljes szolidaritását fejezi ki az erdélyi magyarság és a megtámadott magyar vezetők iránt. Magyarország kormánya mögöttük áll.

Hirdetés

Mind a Székelyudvarhely esetében intézkedő Hargita megyei, mind pedig a Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön bírságoló Kovászna megyei prefektus azt kifogásolta, hogy a városháza nem tett román zászlót is minden magyar lobogó mellé.

A székelyföldi megyék prefektusai a zászlótörvényre hivatkoznak, amely előírja, hogy más államok lobogóit csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.

Hirdetés