Gátszakadás fenyeget Köpecen, kimenekítették az embereket

A Baróthoz tartozó települést bármikor elöntheti a víz. De nem mindenki volt hajlandó elhagyni az otthonát.
Hirdetés

Bármelyik pillanatban átszakadhat a gát a Kovászna megyei Köpec mellett, ezért a katasztrófavédelem szerdán késő este úgy döntött: kimenekíti az Olt folyón levonuló áradás által veszélyeztetett 130 házban élő mintegy 300 embert.

A Baróthoz tartozó településen este kezdődött el a lakosok evakuálása, a katasztrófavédelem további egységeket vezényelt a helyszínre az akció felgyorsítása érdekében, több mikrobuszt is a helyszínre vezényeltek. Sokan azonban inkább saját járművüket vették igénybe, és rokonoknál szálltak meg.

A Kovászna megyei katasztrófavédelem közlése szerint ugyanakkor 39 személy nem volt hajlandó elhagyni otthonát.

Három mozgásképtelen személyt a tűzoltók segítségével vittek el a mentőautókig, amelyek a baróti kórházba szállították őket.

 

 

A kimentett lakosokat a település sportcsarnokában és a művelődési házban szállásolják el.

Hirdetés

Mivel az emberek nem akarták elhagyni otthonukat, Ioan Deneş vízügyi és erdészeti miniszter szerdán este személyesen utazott el a helyszínre, hogy rábírja az embereket: hagyják el otthonukat.

Lázár Kiss Barna baróti polgármester szerint az emberek egy része nem akart elmenni, és ezt aláírásával is megerősítette.

A helyi polgármesteri hivatal a veszély miatt elrendelte az érintett polgárok evakuálását, de ennek nem mindenki vetette alá magát.

Raed Arafat, a katasztrófavédelem országos vezetője csütörtökön reggel méltatlankodva vette tudomásul, hogy nem hagyta el mindenki otthonát, megjegyezve: az emberek egyszerűen nem értik, hogy ha átszakad a gát, áldozatul eshetnek az áradásnak.

Az ár levonulóban van, a víz szintje csökken, de a veszély még nem múlt el.

Hirdetés