Elszáll Nagyváradról a Ryanair

A fapados légitársaság bejelentése váratlan és érthetetlen. Legalábbis az eddigi, derűlátó nyilatkozatok alapján.
Hirdetés

Váratlan bejelentést tett a Ryanair: a fapados légitársaság minden előzmény nélkül közölte, hogy novembertől teljesen kivonul a nagyváradi repülőtérről.

Az ír tulajdonú légitársaság üzleti okokra hivatkozik, ezt ugyanakkor Pásztor Sándor, a cég járatait külön szubvencióval támogató Bihar megyei önkormányzat elnöke nem igazán hiszi el.

Pásztor a Bihon portál megkeresésére nem csupán meglepetten, de felháborodottan is reagált, és kétségbe vonta, hogy a Ryanair indoka valós, hiszen – mint mondta – a nagyváradi járatok kihasználtsága átlagosan 85 százalékos volt, ami jobb, mint a temesvári repülőtéren volt, ahonnan a cég szintén az elmúlt hetekben jelentette be a kivonulását.

Pásztor szerint már csak azért is meglepő a hirtelen döntés, mert

a Ryanair épp a közelmúltban hintette tele a várost a járatait hirdető reklámokkal.

„Beszélni fogok velük” – tette hozzá.

A Nagyváradon tavaly március óta jelen levő Ryanair jelenleg London – Stansted, Barcelona – Girona, Milano – Bergamo, Düsseldorf – Weeze és a Münchenhez közeli Memmingen úti célok felé üzemeltet Nagyváradról járatot, és még az elmúlt hetekben is nagy volt az optimizmus, a tavalyelőtt felújított reptéren ugyanis nemrég köszöntötték a cég 100 000. utasát. Ráadásul mind a reptér, mind a Ryanair azt kommunikálta, hogy rendkívül gyümölcsöző az együttműködés, a járatok iránt nagy az érdeklődés, különösen a londoni népszerű.

Hirdetés

A döntés azért is fájdalmas a nagyváradi repülőteret üzemeltető megyei önkormányzat számára, mert szubvencióval is támogatta a Ryanairt, és

a folyamatosan növekvő utaslétszám miatt tavaly hozzákezdett egy új terminál megépítéséhez is.

Sajtóértesülések szerint ráadásul még a Wizz Air és a Lufthansa ajánlatait is visszautasították, hogy zavartalanul folytatódhasson a Ryanairrel az együttműködés.

Ha tényleg kivonul a Ryanair, a váradi reptéren igencsak csendes lesz az élet, rajta kívül ugyanis csak a román állami Tarom, illetve a fapados Blue Air működtet járatokat, mindkettő Bukarestbe. Ezekhez nyáron csatlakozik néhány Antalyába tartó charterjárat.
 

Hirdetés