Udvarhelyt is piszkálja a prefektus a magyar nemzeti színek miatt

Ugyanaz a történet, mint Sepsiszentgyörgyön, csakhogy itt székely zászlók is vannak.
Hirdetés

Felszólította a Hargita megyei prefektúra szerda délelőtt Székelyudvarhely polgármesteri hivatalát, hogy sürgősen lépjen a törvényesség útjára és helyezze el a román trikolórt a március 15. alkalmából a városközpontban kifüggesztett piros-fehér-zöld lobogók mellett, mivel  „Magyarország zászlóját” csak a román zászlóval együtt lehet kitűzni.

A Jean-Adrian Andrei prefektus által aláírt felszólítás a vonatkozó törvényes előírásokra hivatkozik, amelyek szerint más ország lobogóját csak a román zászlóval együtt lehet kifüggeszteni, ráadásul csak hivatalos épületekre és a törvény által megszabott közterületeken.

A piros-fehér-zöld lobogók mellé tűzött székely zászlókról semmit nem írt a prefektus.

Hirdetés

Az udvarhelyi városháza válaszában hangsúlyozza: a piros-fehér-zöld a magyar nemzet színei és nem szabad összetéveszteni Magyarország hivatalos lobogójával. A nemzeti színeket a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan tűzték ki Székelyudvarhely városközpontjában – írják. Azt is nyomatékosítják, hogy Magyarország hivatalos zászlóját március 15-én, a romániai törvényeknek megfelelően tűzik ki a városháza épületére, a román zászlóval együtt, Soltész Miklós magyar államtitkár látogatása alkalmával.

Ismerve a sepsiszentgyörgyi esetet, ahol a városvezetés 24 órás haladékot kapott a román zászlók kitűzésére, de elutasította a prefektus felszólítását, holnap valószínűleg arról fogunk beszámolni, hogy az udvarhelyi polgármester is pénzbírságot kapott a prefektustól.

Hirdetés