Elöntött udvar Háromszéken | A Kovászna megyei katasztrófaelhárítás felvétele
Vízállás
béel
2018. március 14. szerda, 09:57
Háztartásokat és iskolákat öntött el a víz, utakat kellett lezárni.

Egyre jelentősebb problémákat okoznak a Székelyföldön a tavaszi áradások: az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerdán harmadfokú árvízkészültséget rendelt el  a Bodza folyóra.

A vörös riasztás 12 óráig van érvényben, és Brassó, Kovászna, valamint Buzău megyét érinti.

A lezúduló eső és a hóolvadás miatt kedden este több háztartást és mezőgazdasági területet elöntött a víz Kovászna megyében, elsősorban Barót és Bodzaforduló  környékén, de gondok akadtak a megyeszékhelyen is.

A katasztrófavédelem szakemberei szivattyúkkal segítettek azoknak, akiknek háztartását elöntötte az ár, elsősorban Bácsteleken, valamint a Bodzafordulóhoz tartozó Bredéten és Virágospatakon, de több sepsiszentgyörgyi lakás alagsorába is befolyt a víz – mondta el Marius Tolvaj szóvivő.

Szitabodzán 31 háztartást öntött el az ár, és behatolt a víz néhány árkosi gazdaságba is.

Ioan Ilaş, a Kovászna megyei vízgazdálkodási hivatal igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy Barót térségében a Kormos patak túllépte a veszélyességi szintet, a Vargyas patak pedig meghaladta a készültségi szintet.

Az úttesten összegyűlt víz miatt szerda reggel lezárták a 10-es országutat Siriu és Szitabodza között.

Nem kímélik az áradások Hargita megyét sem: Gyergyószárhegyen mind a négy iskolában fel kellett függeszteni a tanítást, miután a víz elöntötte az udvarukat. Danguly Ervin polgármester elmondta, a helyi katasztrófavédelmi bizottság döntését a megyei tanfelügyelőség is jóváhagyta, így a mintegy 390 diák szerdán otthon marad.

A településen egyébként mintegy 400 háztartást öntött el a víz. Kedden este két személyt az önkéntes tűzoltóknak kellett kimenteniük a víz által elsodort autójukból. A megyében több más településen is gondot okoz az árvíz, a 11B főúton, Csíkkozmás és Kézdivásárhely között a vízátfolyás miatt le kellet zárni a forgalmat, de az útzárat szerdán reggel feloldották.

A belügyminisztérium közleménye szerint összesen 15 megye 71 településén okoznak gondot az áradások.

FRISSÍTÉS:

Székelyföld perifériáján, Brassó és Maros megyében is áradnak a patakok, több iskolát kellett emiatt ma bezárni, egyes utak nem vagy nehezen járhatók.

Az elmúlt órák heves esőzései miatt felfüggesztették az oktatást négy Brassó megyei iskolában – közölte Ion Negrilă megyei főtanfelügyelő. Az oktatási minisztériumnak is elküldött átirat értelmében szerdán szünetel az oktatás a homoródi, a királyhalmi, a kutastelepi, valamint a paltini iskolában. Brassó megyében harmadfokú árvízkészültség van szerda 12 óráig.

Lezárták a forgalmat szerda reggel a 13C jelzésű országút Héjjasfalva és a Hargita megyei Rugonfalva közötti szakaszán – közölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Küküllő folyó kilépett a medréből, és 70 centiméteres víz borítja az utat, körülbelül 110 méteren.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25754
A román miniszterelnök asszony olyat mondott a korrupcióról, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.