Megvan a liberálisok államelnökjelöltje. És nem román!

Igaz, nem is eget rengető újdonság. Klaus Iohannis az, hát persze!
Hirdetés

Erről szavazott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos kongresszusa vasárnap. Iohannisnak nem volt kihívója, flottul el is vitte a szavazatok oroszlánrészét: 817-ből 793-at. Ezzel gyakorlatilag a PNL az első romániai párt, amelynek hivatalosan is megvan az államelnökjelöltje.

A kongresszus igen szorgalmas volt: azt is eldöntötték, ki lesz a PNL miniszterelnök-jelöltje. Na ja, ez sem meglepetés: a magyarfaló dumájáról (is) közismert, félig magyar pártelnök, Ludovic Orban. (A liberális politikus „magyarbarátságáról” itt, itt, itt, itt meg itt olvashat.) Neki ugyan volt kihívója, az örök jelentkező Viorel Cataramă személyében, de az elnök úr elvitte a szavazatok nagy részét (821-ből 685-öt).

Orban úr igen harciasan kijelentette: a PNL karcsú kormányt akar, 14-15 minisztériummal, továbbá ki fogja hajigálni „a PSD által vizsga nélkül felvett alkalmazottakat” a központi adminisztrációból.

Némi alapjuk van azért a liberálisoknak a nagy arcra. A 2016-os parlamenti választások időszakához képest a PSD népszerűsége jó nagyot zuhant, a PNL-é viszont nőtt, ha ugyan hinni lehet a közvélemény-kutatásoknak. A Sociopol adatai szerint a PSD népszerűsége 2016-ban 45,5 % volt, most 34 %. A PNL népszerűsége 20 % volt két évvel ezelőtt, most viszont 33 %-ra tornázták fel magukat.

Hirdetés