Csak csendben tessék kiabálni, hogy AUTO-NÓ-MIÁT!

A prefektus Marosvásárhely csendjét és nyugalmát félti a Székely Szabadság Napján.
Hirdetés
Reméli, hogy március 10-én csendben és a közrend tiszteletben tartásával zajlik majd a székelyek menetelése – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Lucian Goga, Maros megye prefektusa. A megyeszékhelyen arról ugyan beszámolt, hogy a Székely Szabadság Napja szervezői idén is megkérték, jelöljön ki egy személyt, aki átveszi tőlük a petíciót, és iktatja azt a Maros megyei prefektúrán, de arra az Agerpres tudósítása már nem tért ki, hogy kijelölt-e valakit, és ki lesz az.
 
„Engem az érdekel, hogy március 10-én biztosított legyen a közrend és nyugalom. Az esemény lebonyolításáért felelős intézmények vezetőivel együtt határozottan, de bölcsen fogunk meghozni minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy Marosvásárhely március 10-én este ugyanolyan állapotban legyen, mint reggel. (…) Kérem azokat, akiknek alkotmányos joguk a megemlékezés és a felvonulás, hogy ezt csendben tegyék, anélkül, hogy a többi állampolgárt zavarnák vele. Tiszteletben tartjuk a megemlékezéshez és tüntetéshez való törvényes jogukat, de kérem őket, hogy a közrend és a nyugalom megzavarása nélkül tegyék” – mondta a prefektus.
 
Némileg hasonló felhívást tett közzé ma a szervező Székely Nemzeti Tanács is: ha már több politikai párt és civil szervezet is beszállt az idei megemlékezés és autonómia-felvonulás szervezésébe, akkor
  • jöjjön el minél több ember, politikai meggyőződéstől függetlenül,
  • békében hallagassunk meg minden felszólalót, akkor is, ha nem értünk vele egyet.
Magyarán: ne fütyüljük ki a politikailag nem szimpatikus szónokokat.
 
A megemlékezés március 10-én 16.00 órakor kezdődik a Székely Vértanúk emlékművénél kezdődik, a beszédek után ismét ismertetik a kormánynak és az államfőnek címzett kiáltványt. A Postarét és a prefektúra közötti útvonalon – kellő számú résztvevő esetén – útlezárás, csendőrség és rendőrség biztosítja a felvonulást. A rendezvény 19.00 órakor ér véget a prefektúra előtt.
 
„Arra kérünk és biztatunk mindenkit, vegyen részt és békésen, méltósággal, a törvényes rend betartásával, de rendületlenül követeljük Székelyföld területi autonómiáját. Itt Székelyföldön a szabadság most azt is jelenti, hogy jogunk és lehetőségünk van kiállni Székelyföld autonómiastatútuma mellett, tiltakozni a jogsértések ellen, követelni az autonómia törvény általi szavatolását, jogunk és lehetőségünk közösen cselekedni ennek érdekében” – áll az SZNT mai felhívásában.

Hirdetés