Traktort rendelt interneten Nagy-Britanniából, átverték

Az online rendelésnek is megvannak a hátrányai, amint ez a háromszéki férfi megtapasztalhatta.
Hirdetés

Csalás áldozata lett egy háromszéki férfi, aki Nagy-Britanniából akart interneten keresztül traktort vásárolni – számol be egy meglehetősen bizarr esetről az Agerpres.

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az 57 éves berecki férfi hétfőn fordult hozzájuk panaszával.

Elmondása szerint tavaly decemberben vette fel a kapcsolatot egy nagy-britanniai céggel, amely traktorokat hirdetett eladásra az interneten.

A berecki férfi a cégtől szerződést és egy díjbekérő (‘pro forma’) számlát is kapott. A szerződésben az állt, hogy először a megadott bankszámlára át kell utalnia a traktor árát, majd 10 napon belül megkapja a járművet. A háromszéki férfi ott követte el a nagy hibát, hogy utalta is az összeget – mindmáig azonban semmit nem kapott érte. 

A rendőrség büntetőjogi kivizsgálást indított csalás miatt. A becsült kár 6600 euró.

FIGYELMEZTETÉS!
A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek nagyon óvatosak, amikor az interneten keresztül vásárolnak. Fontos ellenőrizni, hogy a honlap, amelyről árut rendelnek, jó minősítésekkel (rating) rendelkezzen, a számítógépen pedig, amelyről az internetes banki átutalás történik, vírusölő program kell hogy legyen. Ellenkező esetben vírusprogram jegyezheti meg a bevitt banki adatokat és jelszavakat, amelyek így illetéktelen személyek tulajdonába kerülhetnek – figyelmeztet a rendőrség.
A hatóságok ugyanakkor azt javasolják, hogy az interneten vásárlók csak olyan adásvételt fogadjanak el, amelynél a kifizetés az áru átvételekor történik. A kifizetéssel kapcsolatos összes dokumentumot meg kell őrizni.

Hirdetés