Beverte a nacionalista fogyasztóvédő orrát, a magyar pártok összedobják a pénzt a bírságra

Nagyösszegű kártérítést kell fizetnie a háromszéki kamionsofőrnek, aki összetűzésbe keveredett a hírhedt magyarellenes fogyasztóvédővel, de az RMDSZ, az MPP és az EMNP segít neki.
Hirdetés

Anyagi támogatásban részesíti a három romániai magyar párt Kovászna megyei szervezete azt a kamionsofőrt, aki a magyarellenességéről ismert Mircea Diaconnal, a fogyasztóvédelmi hivatal Kovászna megyei vezetőjével került összetűzésbe, és emiatt nagy összegű bírságot rótt ki rá a bíróság.

Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki szervezeteinek a közös közleményét Tamás Sándor, az RMDSZ-szervezet elnöke juttatta el az MTI-hez csütörtökön.

A kamionsofőr 2015. október 2-án egy sepsiszentgyörgyi vendéglőben került szóváltásba Mircea Diaconnal, majd megütötte a fogyasztóvédőt, akinek betört az orra. A törvényszéki orvos 16 nap alatt gyógyuló sérülést állapított meg a fogyasztóvédőnél, a brassói táblabíróság pedig a 2017 áprilisában kimondott jogerős ítéletében

1800 lej bírság és ezer eurónak megfelelő  fájdalomdíj kifizetésére kötelezte az ütlegelőt.

A három magyar pártszervezet közös közleményében úgy vélekedett, hogy az ítélet a román igazságszolgáltatást minősíti. Amint felidézték: szemtanúk szerint a konfliktust az ittas fogyasztóvédő provokálta ki azzal, hogy kifogásolta a lokálban játszott magyar zenét. A megbírságolt férfi kétszer is magyarázatot kért tőle a magyarellenes megnyilvánulás miatt, ám a fogyasztóvédő kijelentette, hogy amíg ő a lokálban tartózkodik, magyar zenét ne játsszanak, és szóban megfenyegette a kamionsofőrt. Ez után került sor a tettlegességre.

Tamás Sándor nyilatkozatában kijelentette: a más megyéből Székelyföldre telepedett, és a „nyakunkba ültetett” köztisztviselő ne viselkedjen úgy, mintha az övé lenne az ország. „Tisztességesen végezze a munkáját, ne keresse a konfliktusokat, és főként ne generálja azokat” – idézte a közlemény a politikust.

Hirdetés

Bálint József, az EMNP háromszéki szervezetének elnöke kifejtette: nem a verekedést vagy a verekedőket akarják támogatni, hanem csak

segíteni próbálnak egy tettéhez viszonyítva súlyosan büntetett polgártársuknak.

Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy a román igazságszolgáltatás „ilyen emberek oldalára állítja az igazságot”. A politikus hozzátette: „aki keresi a székelyek igazságosságát, az így vagy úgy, de megkapja”.

 

Hirdetés