Újabb magyarellenes támadás: felgyújtották a KMKSZ irodáját Ungváron

Rövid időn belül ez a második erőszakos akció a magyar közösség ellen. A magyar külügyminiszter bekéreti az ukrán nagykövetet az incidens miatt.
Hirdetés

Ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett.

Az MTI beszámolója szerint elkövetők kelet-európai idő szerint éjjel három óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző ablakát, és robbanóanyagot vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszintjének nagyobb része teljesen kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár.

A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat.

A mostani egy hónapon belül a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

Barta József, a KMKSZ alelnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Hozzátette, szerinte ezúttal

nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó.

Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján – mutatott rá az alelnök.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte: az incidens miatt bekéretik Ukrajna budapesti nagykövetét a külügyminisztériumba.

Elmondta: hajnalban beszélt Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, aki arról tájékoztatta, hogy a hatóságok jelzései szerint ismételten idegenkezűségről van szó a szervezet irodája elleni, egy hónapon belül már második támadás esetében.

Hirdetés

„Egészen elképesztő folyamat” zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak – jelentette ki a miniszter.

Ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy

Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait

– közölte.

Szijjártó Péter kiemelte: mindez elfogadhatatlan, és ha Ukrajna komolyan gondolja közeledését az EU-hoz és a NATO-hoz, féken kell tudni tartania a szélsőségeseket.

Közölte: kedden bekéretik Ukrajna budapesti nagykövetét, és azonnali hatállyal visszaküldik a nagyköveti értekezletre Budapestre érkezett ungvári magyar főkonzult és kijevi nagykövetet.

Emellett a külügyminiszter kedden találkozik az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával, és ismét kezdeményezi, hogy a szervezet speciális megfigyelő missziója ne csak Ukrajna keleti részében tevékenykedjen, hanem hozzon létre állandó jelenlétet a nyugati részén, Kárpátalján is.

A külügyminiszter megjegyezte: a helyreállítási költségeket és a helyreállításig tartó működéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja a KMKSZ-nek.

Hirdetés