Mínusz húsz fok alatti hőmérsékletet mértek Hargita megyében

De amúgy az egész országban rettenetesen hideg van. Románia délkeleti részében pedig hóvihar is keseríti az életet.
Hirdetés

Országos szinten Hargita megyében mérték a legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket hétfő reggel: Gyergyóalfaluban mínusz 22 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

A nagyszebeni meteorológiai központ szakértői szerint a megye más településein is nagyon hideg volt, a Bucsin-tetőn mínusz 20, Maroshévízen mínusz 19, Székelyudvarhelyen mínusz 11 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

A meteorológiai központ szakembere, Udo Reckerth szerint a Gyergyóalfaluban mért hőmérséklet a legalacsonyabb volt az országban, azonban a mérés alól kivételt képeznek a hegyvidéki térségek.

Nem ezek voltak a legalacsonyabb mért hőmérsékletek ebben a periódusban, 1965-ben február 27-én mínusz 32 Celsius-fokot mértek Gyergyóalfaluban, mínusz 26 fokot Csíkszeredában és Maroshévízen.

Udo Reckerth szerint egy sarki légtömeg érkezett Oroszország és Észak-Európa felé, amely begyűrűzött Európa közepéig, sőt a dél-keleti részébe is.

A következő időszakban marad a hideg időjárás, éjszakánként fagyra lehet számítani,

az égbolt felhős marad és helyenként havazni is fog.

Februárban a leghidegebbet 1987-ben mérték, amikor mínusz 35 Celsius-fok volt Csíkszeredában.

Az ország déli és délkeleti részén eközben jelentős fennakadásokat okoz a közlekedésben a havazás és az erős szél.

Hirdetés

Hétfő reggel 10 órától Bukarest, valamint Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Konstanca és Tulcea megyében másodfokú hóviharriasztás van érvényben, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében pedig kiadós havazásra figyelmeztetnek a meteorológusok. Az előrejelzések szerint számottevő havazás várható hétfőn és kedden a Bánság déli részén, továbbá Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Észak-Moldvában is.

A hóvihar által sújtott térségben

37 vonatjáratot töröltek hétfő reggel 10 óráig;

ezek többsége Regio-járat, de két Interregio-járat (Craiova-Nagyszeben, Nagyszeben-Craiova) is van közöttük.

A hatóságok valamennyi tengeri kikötőt lezártak a vihar miatt, Teleorman megyében pedig több útszakaszon teljes forgalomkorlátozás van érvényben.

Giurgiu, Teleorman, Dolj, Ilfov, Konstanca megyében és a fővárosban hétfőn és kedden szünetel az oktatás.
 

Hirdetés