A mindig aktuális kérdés: hogyan írjunk jó szakmai önéletrajzot?

A Personal Point szakemberektől tanultuk a trükköket.
Hirdetés

A Pesonal Point nonprofit szervezet ötödik alkalommal szervezett előadást a K+ Közösségi Térben Kolozsváron. A szervezet tagjai különböző cégeknél dolgoznak HR-es pozícióban. Felismerték azt, hogy sokan nem látják át, mi szükséges a jól megtervezett álláskereséshez. Céljuk, hogy a kolozsvári magyar közösség tagjainak versenyképességét megnöveljék a munkaerőpiacon. Ennek érdekében előadás-sorozatot szerveznek olyan témákban, mint az állásinterjún való szereplés vagy a karrier-tanácsadás. A legújabb előadásukon azt ismertették, hogyan kell jó önéletrajzot írni.

Pálfi Szilárd, a beszélgetés moderátora szerint leggyakrabban egyszerű dolgokon bukik el egy önéletrajz. A sűrűn elkövetett hibák közé tartozik a rossz helyesírás, a furcsa e-mail cím – ami komolytalanságra utal – a rosszul kiválasztott fényképek, a hiányos, illetve nem aktuális adatok. Egy gyakorlott HR-es szeme azonnal kiszúrja ezeket a malőröket és hiányosságokat.

Ahhoz, hogy az önéletrajzunk tovább kerüljön a következő fordulóra vagy behívjanak egy interjúra,

néhány nagyon egyszerű, de fontos tényezőre kell odafigyelni.

Az önéletrajznak mindig naprakésznek kell lennie. Alakítani kell, önmagunkkal együtt fejleszteni. Az egyik legfontosabb szempont, amit ilyenkor figyelembe kell venni, hogy milyen állásra jelentkezünk. Ennek megfelelően kell kihangsúlyozni a szakmai tapasztalatainkat és a kompetenciáinkat. Lényegre törő, specifikus és egyéni kell legyen. Lényeges a könnyen olvashatóság, a nyomon követhető forma, hogy a releváns információk szembetűnőek legyenek. Formai szempontból talán a legjobb módszer, ha kronológiai sorrendben megemlítjük, hogy hol, mettől-meddig, milyen pozícióban dolgoztunk, de csak a megpályázott állás szempontjából nélkülözhetetlen feladatköröknek adunk munkaköri leírást.

Vajda Mihály HR vezető kiemelte a munkahelyi stabilitás fontosságát. A gyakran váltogatott munkahely, vagy a két állás közötti hosszabb szünet nem tünteti fel jó színben az álláskeresőt. Abban az esetben, ha valaki sokáig nem dolgozik, tüntesse fel ennek okát, hiszen ha egy képzésen vett részt ez idő alatt, még jól is mutathat az önéletrajzban. Egyetemisták esetében is fontos, hogy a diák kezdő munkavállalóként feltüntesse a nyári munkái mellett, hogy az egyetem alatt diákmunkát végzett, mivel több cégnél mindez munkatapasztalatnak számít.

Ahhoz, hogy könnyebben találjunk munkát,

a jól elkészített önéletrajz mellett különböző „erősítéseket” is alkalmazhatunk.

Az önéletrajz mellé csatolt ajánlólevél, portfólió vagy motivációs levél rengeteget segíthet. Emellett nem csak az álláskereső oldalakon lehet munkát keresni. A legtöbb cég honlapján már van karrierportál. Minél hamarabb jelentkezünk egy álláshirdetésre, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy behívnak egy interjúra. Inkább kevesebb állásra jelentkezzünk, de ezekre legyünk felkészülve, informálódjunk a pozícióról és a cégről, ahova elküldtük az önéletrajzunkat.

Hirdetés

Mivel az eseményen kis cégek vezetői, egyetemisták és kezdő HR-sek is jelen voltak, az előadás végül kötetlen beszélgetéssé alakult a rengeteg kérdésnek köszönhetően. Volt, aki a saját önéletrajzát szerette volna tökéletesíteni, akadt, aki tanácsot szeretett volna kérni abban, hogy merre induljon el a munkakeresésben.

A beszélgetés után a szervezők másfél órás gyakorlati feladattal készültek. A résztvevőket csoportokra osztották, majd minden csapat kapott egy-egy álláshirdetést. Ennek megfelelően kellett leírniuk a munkatapasztalataikat úgy, ahogy azt egy önéletrajzban kell. A feladat elvégzése után csoportokként kiértékelést tartottak és megbeszélték a munkájukat.

 

A szerző a kolozsvári BBTE újságíró szakos hallgatója, szakmai gyakorlatát a Főtérnél tölti.

 

Hirdetés