Másfél milliárd dollárt költ rakéta-sorozatvetőkre a védelmi minisztérium

Ez a második komolyabb hadi beszerzés az Egyesült Államokból.
Hirdetés
Három, egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló, HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert vásárol a védelmi minisztérium az Egyesült Államoktól. Az erről szóló törvénytervezetet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.
 
A nagy hatótávolságú tűztámogató eszközök beszerzését Románia nemzetbiztonsági érdekeivel, NATO-tagállamként vállalt kötelezettségeivel és az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnersége elmélyítésének szándékával indokolta a román védelmi minisztérium.
 
A döntésről kiadott kormányközlemény nem tartalmazza a vételárat, de a Hotnews.ro hírportál tudni véli, hogy a beszerzés – lövedékeket, szenzorokat, kiegészítő műszaki felszereléseket, cserealkatrészeket és kiképzést is magába foglaló – költségvetése eléri a másfél milliárd dollárt.
 
A hírforrás szerint a távirányított lövedékeket használó, 300 kilométeres hatótávolságú HIMARS sorozatvetőket szinte bárhova el lehet juttatni, az azokat szállító teherautók terepjáró képességeinek köszönhetően. A sorozatvetők a légierő és sok NATO-tagállam által használt Hercules katonai repülőgépekkel légi úton is szállíthatók.
 
A HIMARS-program – a csaknem négymilliárd dollárért megrendelt hét Patriot típusú rakétavédelmi rendszer után – a második közvetlen hadi felszerelési beszerzés Románia és az Egyesült Államok kormánya között. 

Hirdetés