Băsescuék ledobták a nackó-atombombát: Magyarország áll a vásárhelyi iskolaügy mögött

A PNL és a PMP meg is támadta az alkotmánybíróságon a katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvényt.
Hirdetés

Nem teketóriázott sokat a magyarellenességet az utóbbi időben a lehető legnagyobb mértékben kimaxoló két ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP): a két alakulat összesen ötven képviselője és szenátora írta alá azt az alkotmánybírósághoz címzett beadványt, amelyben annak vélt alkotmányellenességére hivatkozva megtámadták a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló, múlt héten elfogadott törvényt.

Ezt két párt fekete öves magyarellenességükről elhíresült nagyágyúi, Eugen Tomac PMP-s ügyvezető elnök és Florin Roman, a PNL képviselője jelentették be kedden.

Tomac szerint a kisebbségek ugyan gazdagítják Romániát, ám ha „átlépnek egy vörös vonalat”, akkor cselekedni kell. „A PSD és szatellitjeinek eszement döntése, hogy egy olyan lépést támogassanak, amelynek semmi köze sincs egy romániai kisebbség követeléseivel, szankcionálni kell” – mondta Tomac.

A Traian Băsescu volt államfő vezette párt politikusa azt vizionálja, hogy

a lépés mögött Magyarország áll, aki így akar keresztbe tenni a románoknak a centenárium évében.

„Ezért támadtuk ma meg az alkotmánybíróságon a PNL-es kollégákkal együtt a marosvásárhelyi rümai katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvényt. Álláspontunk szerint elegendő alkotmányellenes elem található a törvényben, és úgy véljük, csökkenteni, nem pedig bátorítani kell Magyarország azon törekvését, hogy megalázza a románokat a centenárium évében” – mondta Tomac, azt állítva, hogy a román nemzeti érdek védelmében cselekszenek.

Florin Roman szerint nem lehet az oktatási törvényt megsértve külön törvénnyel létrehozni egy iskolát.

„Ezzel egy nagyon-nagyon veszélyes Pandóra szelencéjét nyitottak ki. Buldózerrel hajtanak keresztül a helyi autonómián, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvén, és gyakorlatilag

ez a jutalom, amellyel a PSD-ALDE lefizeti az RMDSZ vezetőit a gazdaság- és nemzetellenes kormány támogatásáért”

Hirdetés

– vélekedett Roman.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szerint viszont a törvény semmiféle autonómiát nem sért meg. Kelemen megismételte korábbi kijelentését, miszerint a két párt lépése rossz üzenetet hordoz, és megterheli a magyar szervezettel fennálló viszonyukat. Leszögezte: az alkotmány szavatolja a kisebbségek számára az anyanyelven való tanulás jogát, ezt pedig minden eszközzel gyakorlatba kell ültetni. Vagyis ha a helyi közösség nem képes érvényt szerezni az alkotmány előírásának, akkor a román állami szerveknek, a kormánynak, a parlamentnek és más intézményeknek kell megtenniük azt.

A PNL és a PMP már a törvény elfogadásának napján kilátásba helyezte, hogy minden eszközzel fellép ellene.

Mint ismeretes, a gimnázium újraalapításáról szóló törvényt múlt héten, döntő kamaraként fogadta el a szenátus, így annak hatályba lépéséhez már csak annyi lett volna szükséges, hogy az államfő kihirdesse azt. A két ellenzéki párt magyarellenes lépése miatt azonban most meg kell várni a kihirdetéssel azt, hogyan dönt az alkotmánybíróság a törvény alkotmányosságát illetően.

Hirdetés