Az országban elsőként hozott tető alá egy lakbértámogatási rendszert Kolozsvár

Önkormányzati támogatással költözhetnek albérletbe a rászorulók, elsősorban a hajléktalanok, a társadalom peremén élők és a családon belüli erőszak áldozatai.
Hirdetés

Az országban példátlan határozatot fogadott el a kolozsvári önkormányzat a hétfői tanácsülésen, mely mintegy félezer hátrányos helyzetű személy lakhatási problémáját oldaná meg: akik eleget tesznek a városháza szigorú kritériumainak, 900 és 1 400 lej közötti lakbérpótlékot kaphatnak.

A fő kedvezményezettek:

  • a gyermekotthonokból kikerülő, 26 év alatti fiatalok;
  • lakás nélküli személyek, akiknek egy vagy több gyereke gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél él, de akik esetében kilátásban van a család egyesítése;
  • a 783 lej/fő alatti összjövedelemmel rendelkező nagycsaládosok;
  • a kolozsvári lakosként regisztrált hajléktalan személyek vagy családok;
  • és a családon belüli erőszak áldozatai lesznek.

Ez utóbbi kategória különösen fontos, mert Kolozsváron egyelőre nincs a családon belüli erőszak áldozatai számára alkalmas menhely – állapítja meg az RMDSZ által közzétett ismertető.

Az igénylőknek igazolniuk kell, hogy legalább 24 hónapja a város lakosai, rendelkeznek ide szóló személyazonossági igazolvánnyal vagy tartózkodási engedéllyel.

A lakbértámogatást az önkormányzathoz tartozó Egészségügyi és Szociális Igazgatóság költségvetéséből fedezik a hatóságok. A programban részt vevő munkanélküli, de munkaképes személyeknek a támogatásért cserébe közmunkát kell vállalniuk egy bizonyos, a támogatás függvényében megállapított óraszámban. A segélyből csak azok részesülhetnek, akiknek a havi nettó bevétele nem haladja meg a fejenkénti 1 500 lejt.

A lakbértámogatást igénylőknek eleget kell tenniük egy sor feltételnek:

  • sem ők, sem családtagjaik nem lehetnek ingatlantulajdonosok, és nem élhetnek önkormányzati szociális lakásban;
  • nem adhattak el tulajdonukban levő lakást az elmúlt tíz évben;
  • lakásvásárlás vagy lakásépítés céljából sem részesülhettek állami segélyben.

A támogatási kérés benyújtásakor az igénylőknek egy formanyomtatványt kell kitölteniük, aminek kielemzésekor az elbíráló bizottság megállapít egy bizonyos pontszámot. A pontszám és kategória függvényében az igénylők 900, 1200, de legtöbb 1 400 lejes támogatásban részesülhetnek. A támogatást

a lakástulajdonos számlájára utalja át a Szociális és Egészségügyi igazgatóság.

Hirdetés

A lakbértámogatás lehetőségéről tavaly októberben Oláh Emese alpolgármester tájékoztatott első ízben, kifejezetten a pataréti gettó felszámolásának ígéretével. Akkor elhangzott: Kolozsvár méretéhez képest kevés, mintegy 300 önkormányzati tulajdonú lakással rendelkezik, amelyet szociális lakásként ad bérbe. Évente tíz szabadul fel, de 400 igénylés érkezik, és ez meghaladja az önkormányzat kapacitását.

A támogatást egy évig folyósítják, szükség esetén egy évvel meghosszabbíthatják a kedvezményezettek.

Hirdetés