Orban veri az asztalt a Magyarországgal kötendő gázszerződésért

Most épp a két házelnököt akarja nyilvános vallomásra bírni. Mert különben árulással vádolja meg őket.
Hirdetés
Ludovic Orban azt kéri a parlament két házának elnökétől, nyilvánosan valljanak színt, megígérték-e, hogy földgázszállításról szóló szerződést írnak alá Magyarországgal, illetve hogy újabb határátlépőket nyitnak meg a két ország között, ellenkező esetben ‘titkos tárgyalásokkal és a nemzeti érdekek elárulásával’ vádolja őket.
„A magyar külügyminiszter tett egy érdekes látogatást Romániában (…), amelyet követően ő is, és a magyar miniszterelnök is bizonyos egyezmények aláírásáról beszélt. Ezek közé tartozik évi négymilliárd köbméter földgáz szállítása, egy Kolozsvár-Budapest gyorsvasút kiépítése és a határátkelők számának növelése. Van egy nagyon egyszerű kérdésem – nem Teodor Meleşcanuhoz, mert ő kicselezte ezt a problémát azzal, hogy nem írt alá semmit –, hanem a két házelnökhöz: megígérték-e olyan egyezmény aláírását, amelynek részei ezen vállalások? Ragaszkodom, hogy nyilvánosan válaszoljanak, mert nehéz azt elfogadni, hogy a magyar hatóságok erről beszélnek a sajtóban, Dragnea és Popescu-Tăriceanu pedig egy hangot sem szól róla. Abban az esetben, hogyha nem válaszolnak erre a kérdésre, titkos tárgyalásokkal és a nemzeti érdekek elárulásával vádolom őket” – nyilatkozta Orban a PNL végrehajtó bizottságának hétfői ülése után.
 
A PNL elnöke szerint nem a határátkelők számát kellene növelni, hanem „azért kellene harcolni, hogy belépjünk a schengeni övezetbe”, és a proritás az lenne, hogy Kolozsvárt Bukaresttel kösse össze gyorsvasút.
 
„Senki nem ígérheti meg egy előre megállapított mennyiségű földgáz szállítását Magyarországnak” – egészítette ki Orban.

Hirdetés