A Dăncilă-kormány öt leendő tagja ellen is nyomoz a DNA

Van itt mindenféle vád az adócsalástól a befolyással való üzérkedésig.
Hirdetés

Miután Liviu Dragnea PSD-elnök világossá tette, hogy büntetőügyesek is tisztséghez juthatnak az új kormányban, amennyiben a párt végrehajtó bizottsága (CEx) jóváhagyja azt, nem meglepő, hogy öt olyan jelölt is szerepel a Viorica Dăncilă kormányának névsorában, akinek a feddhetetlensége kérdőjeles: Radu Oprea (gazdasági és kereskedelmi miniszter), Paul Stănescu (miniszterelnök-helyettes és fejlesztési miniszter), Rovana Plumb (EU-alapokért felelős miniszter), Viorel Ilie (a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter) és Lucian Şova (közlekedési miniszter).

  • Radu Oprea ellen adócsalásért és pénzmosásban való bűnrészesség miatt emeltek vádat az ügyészek, mintegy 220 ezer lejre értékelve az általa okozott kárt. Oprea és a másik két vádlott úgy szereztek hasznot maguknak, hogy fiktív forgalmat biztosítottak két vállalatnak. Az általuk megbízott beszállító cégek valójában nem működtek, alkalmazottaik sem voltak, csak arra szolgáltak, hogy pénzforgalmi műveleteket bonyolítsanak le.
     
  • Nyomozás zajlik Paul Stănescu miniszterjelölt és miniszterelnök-helyettes ellen is. Ügyének újravizsgálását éppen a múlt héten kérvényezte az Országos Korrupciós Ügyészség (DNA). A gyanú szerint Stănescu 2010-ben, még az Olt Megyei Tanács elnökeként, másik három személy közreműködésével két millió lejt juttatott törvényellenes módon az Aluminiu ALRO Slatina futballcsapatnak. Az ügy érdekessége, hogy a craiovai DNA 2013-ban eredménytelenül lezárta a nyomozást, most váratlanul mégis újra megnyitották a dossziét. Stănescu azt nyilatkozta a román sajtónak, hogy amennyiben vádat emelnek ellene, lemond.
     
  • Rovana Plumbot a Belina-dosszié kapcsán hivatali visszaéléssel gyanúsítják, de tavaly szeptemberben hiába kérte a DNA az eljárás megindításához szükséges jóváhagyást, a képviselők elutasították azt. A vádhatóság szerint Plumb és Sevil Shhaideh törvénytelen módon utalták át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ága egy részének tulajdonjogát a Teleorman megyei önkormányzatnak, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket.
     
  • Plumbhoz hasonlóan, a honatyák jóvoltából nem folyhat nyomozás Viorel Ilie ellen sem. Az ügyészek szerint a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter és közvetlen munkatársai, direkt vagy indirekt módon, illetéktelen személyeknek szolgáltattak ki bizalmas információkat. A minisztérium ugyanis felvételt hirdetett, amelyre a jelentkezőknek versenyvizsgázniuk kellett. Ilie Viorel úgy érte el, hogy a hozzá közel álló személyek kapják meg az állást, hogy megszerezte és átnyújtotta az írásbeli vizsgatételeket.
     
  • A korrupcióval vádolt miniszterjelöltek sorát Lucian Şova zárja, aki a Toni Greblă volt alkotmánybíró és szenátor elleni eljárásban érintett. Şovát befolyással való üzérkedéssel vádolja a DNA: 2012 őszén, visszaélve a PSD Bacău megyei szervezetében betöltött tisztségével nyomást gyakorolt egy vállalkozóra annak érdekében, hogy az kifizessen egy bukaresti kampányrendezvény utazási költségeit. 

Hirdetés