Kerítésbe szaladt az autópálya

A Comarnic–Brassó autópálya-szakasz váratlan akadályba ütközött.
Hirdetés

Az 58 kilométer hosszú pályaszakasz fő célja az lenne, hogy tehermentesítse a pokoli forgalmat a DN1-es főúton, a Prahova völgyén át. Az öt szakaszban megépítendő út első szakaszának megépítéséről szóló szerződést tavaly októberben alá is írták az illetékesek. Igen ám, de az építők nem foghatnak neki a munkának. Akadályba ütköztek.

Az történt, hogy a terep már nem úgy néz ki, ahogy annak idején, 2006-ban kinézett, amikor a tervezést elvégezték. Ki hitte volna? Számos épület található a helyszínen, amelyeket, ugye, le kéne bontani.

A Brassó megyei Keresztényfalván például két villa áll az autópályát a 73-as országúttal összekötő út nyomvonalán. A lakók beszámolója szerint 2009-ben építették otthonukat. Elmondásuk szerint, amikor ők építkezni kezdtek, szó sem volt útról. A bekötőutat később tervezték meg. Viszont korábbi, érvénytelenné vált térképek alapján.

A megvalósíthatósági tanulmányt valóban 2006-ban készítették, amikor Keresztényfalva határában mező állt. Az azóta eltelt 12 év alatt egész negyed épült a helyszínen. A tervezéssel és kivitelezéssel 2017-ben megbízott cég hasonló akadályokra bukkant Vidombákon és Predeálon is.

Hirdetés

Keresztényfalva alpolgármestere, Narcis Țintea szerint az illetékesek az íróasztal mellett terveznek ahelyett, hogy szétnéznének a helyszíneken. A falu polgármestere, Gicu Cojocaru pedig kijelentette: a maguk részéről visszavonták az építkezés megkezdésére vonatkozó engedélyt, és tárgyalásokat kezdtek egy gazdaságosabb és a a helybeliek által is elfogadható megoldásról.

A polgármesterek, építők, tervezők és a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) képviselői ezen a héten találkoznak a szállítási minisztériumban, hogy megoldást keressenek a kialakult helyzetre. Mert amíg nincs megoldás, addig autópálya sem lesz.

Hirdetés