Hivatalosan is új parancsnoka van a román rendőrségnek

Elődjét azért menesztette a belügyminiszter, mert nem kezelte megfelelően a pedofil rendőr ügyét.
Hirdetés

Carmen Dan belügyminiszter jelenlétében iktatták pénteken hivatalába Cătălin Ioniţă országos rendőrparancsnokot és helyettesét, Florin Dragneát – tudósít az Agerpres.

A belügyi tárca vezetője a beiktatást követően elmondta: az új rendőrparancsnok feladata az általa vezetett intézmény alapos megreformálása, és ebben számíthat a belügyminisztérium támogatására. A rendőrség új vezetőinek egy hónapon belül fel kell térképezniük a rendszer hibáit, és össze kell állítaniuk egy ütemtervet a gondok orvoslására. „A rendőrség mélységes megreformálására van szükség” – szögezte le Carmen Dan.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért menesztette Bogdan Despescu korábbi rendőrparancsnokot, a belügyminiszter azt felelte, hogy Despescu rosszul kommunikált és nem kezelte megfelelően a pedofíliával vádolt rendőr ügyét.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a leváltott rendőrparancsnok menesztése a Mihai Tudose exkormányfő és Carmen Dan belügyminiszter közti kötélhúzás egyik fontos eleme volt. A miniszterelnök nem volt hajlandó elfogadni a belügyminiszter döntését a rendőrparancsnok személyének cseréjéről, arra hivatkozva, hogy Cătălin Ioniţă nem is akar parancsnok lenni.
Azóta a helyzet némiképp megváltozott: Mihai Tudose lemondott a miniszterelnöki tisztségről, Carmen Dan viszont maradt belügyminiszter, Cătălin Ioniţă pedig a jelek szerint mégis szeretett volna rendőrparancsnok lenni.

Hirdetés