Akasztófahumor
béel
2018. január 17. szerda, 13:22
Nem szabadul kijelentésének következményeitől a lemondott kormányfő.

Feljelentést tettek Mihai Tudose lemondott miniszterelnök ellen a legfőbb ügyészségen a múlt héten, egy hírtelevízióban elhangzott akasztós kijelentése miatt.

A feljelentést tevő ügyvéd, Liviu Popescu annak kivizsgálását kéri az ügyészségtől, hogy a volt kormányfő székely zászló kapcsán tett kijelentései kimerítik-e a közösség elleni uszítás vagy a gyűlöletre és diszkriminációra való felbujtás fogalmát.

A feljelentést szerint elfogadhatatlan, hogy egy, magát az alkotmányban demokratikus jogállamban meghatározó országban, amelyben az emberi jogokat a legfontosabb értéknek tekintik, ahol az alkotmány szavatolja a jogegyenlőséget és az etnikai alapú diszkrimináció kizárását, amely emberjogi és nemzeti védelmet szavatoló nemzetközi egyezmények tagja, a miniszterelnök, miután nem sokkal korábban nyilvánosan és egyértelműen kijelentette, hogy támogatja a halálbüntetést, nyilvánosan kijelentse, hogy egy romániai nemzeti kisebbség tagjai (még törvénytelen, akár bűncselekménynek minősülő tettek esetében is) a zászló mellett fognak lengeni, vagyis felakasztják őket” - áll a dokumentumban.

„Az elkövető, akárcsak egy náci, akasztással fenyegeti egy nemzeti kisebbség tagjait, ha pedig ezt nem szankcionálják példásan, más jellegű kisebbségek és a politikai ellenfelek ellen is irányulhat. Az ilyen kijelentéseket semmilyen esetben nem védi a szólásszabadsághoz való jog, és nem tekinthetők az erős hazafiság bizonyítékának” - áll a beadványban.

Mint ismeretes, a Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Egyébként a PSD által Tudose utódjául jelölt EP-képviselő, Viorica Dăncilă szombaton közleményben határolódott el a kijelentéstől. Ugyan ő maga is elutasítja az autonómiáról szóló párbeszédet, úgy vélekedett: megengedhetetlenek Mihai Tudose retorikájának „szélsőséges élű" elemei, amilyen például a halálbüntetésre való utalás. Szerinte ugyanis ezek az európai értékekkel ellenkező kijelentéseknek tekinthetők.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24922
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.
Jól beolvasnak Bukarestnek a kisegyesülés évfordulóján.
Repülés a behavazott fenyveserdők fölött.
Egy régóta húzódó küzdelem ért véget a kolozsvári bíróság döntésével.
Nagyjából sehova. Mert lehet, hogy hősies dolog ennyi ideig protestálni, ám a mioritikus politikai valóság keményebb dió.
Ha romániai foci szeretve gyűlölt magyar csillaga interjút ad, arra bizony oda kell figyelni.
Egy liberális képviselő korlátozná a jogosultak körét.