Fotó: Facebook
Székely zászló hadművelet
Jean St'Ay
2018. január 15. hétfő, 12:12
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű szervezet tagjai akcióztak a hétvégén. A román külügy kiakadt, bekérették a bukaresti magyar nagykövetet.

Az akcióra azt követően került sor, hogy Mihai Tudose román miniszterelnök szerdán este egy televíziós műsorban hajmeresztő kijelentéseket tett a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban.

A román fél természetesen kiakadt. Az akcióról Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője számolt be Facebook-oldalán. Szerinte „újabb provokatív és agresszív tettet hajtottak végre Románia ellen: a január tizenkettedikéről tizenharmadikára virradó éjszakán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyar szélsőségesei székely egy zászlóval takarták le a budapesti román nagykövetség tábláját.” A képviselő követeli, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegye meg az illő válaszlépéseket, továbbá alkalmazza a törvény szigorát.

Pașcan igen veszélyesnek tartja az efféle akciókat, ha nem fékezik meg őket időben. Persze, az is elképzelhető, töpreng a képviselő bejegyzésében, hogy Budapestnek érdekében áll a két ország közötti feszültségek mesterséges fenntartása, ezért nem látja értelmét, hogy a román fél lehajtott fejjel, passzívan tűrje az agressziót, különösen a nagy egyesülés centenáriumának évében.

A román sajtó természetesen átvette a hírt, és ha már „nyelvészkedésnél” tartunk, olyan médiaorgánum is akadt, mely szerint „megtámadták Románia budapesti nagykövetségét.”

A budapesti zászlós akció következményeként hétfőn bekérették a bukaresti magyar nagykövetet a román külügyminisztériumba. Továbbá a román külügyminisztérium hivatalos közleményt adott ki, melyben aggodalmának ad hangot a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom provokatív viselkedését illetően, továbbá elítéli a nemzeti szimbólumok meggyalázását célzó incidenseket. A revizionista jellegű szervezetek ilyen jellegű tettei elfogadhatatlanok, továbbá megszegik a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó Bécsi egyezmény előírásait.

A román külügyminisztérium felszólítja a magyar hatóságokat, biztosítsák a román külügyi szolgálatok helyszíneinek, illetve személyzetének sérthetetlenségét és integritását. Ennek érdekében párbeszédet kezdeményeznek Magyarország bukaresti nagykövetével.

Az ügyben Teodor Meleșcanu román külügyminiszter is megszólalt: „A Budapesten történtekkel kapcsolatban megbeszélésre hívtuk a magyar nagykövetet, amely megbeszélésnek lesz egy igen világos alapvetése. Megértjük az Európai Unió tagországai bármely lakosának jogát, amely a nyilvános vélemény-nyilvánításra vonatkozik, ám ugyanakkor a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó 1961-es Bécsi egyezmény előírásainak megfelelő biztonsági intézkedéseket fogunk követelni, hogy a (budapesti román – a szerk.) nagykövetség tevékenysége háborítatlanul folytatódhasson.”

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői egyébként bejelentették: a hétfői napon ismét akcióba lépnek a budapesti román nagykövetség előtt: egy videóval fognak jelentkezni, melyben meghirdetik a Székely zászló hadművelet fantázianevű akciósorozatot. Hogy mi lesz az akció tartalma, nem tudni pontosan, de a vármegyések szerint a magyar szimbólumok és identitás védelméről szól majd.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24883
Az UNESCO listájára javasolt egykori katonai táborral nem számoltak, amikor a pálya nyomvonalát tervezték.
Eddig se értettük, de most aztán pláne.
Hát, lényegében úgy, hogy Magyarország csinálja, Románia pedig beszél róla.
Persze nem amúgy tahó módra: szépen, elegáns csomagolásban.
Egyszerűen szólva: hülye kérdésre hülyén lehet válaszolni.
Szociális lakásokat vásárolnak piaci áron.
Az EMNP felhívására öt városból érkeztek a tüntetők.
Nem kapott elegendő szavazatot a liberálisok bizalmatlansági indítványa, amelynek még az RMDSZ is szurkolt.
A rahovai börtönben maradhat, de szigorított felügyelet alatt.
Aradon is virágzik a Tisza. Azaz a Maros.
Újabb tanácsos távozik. Vajon ki lesz a következő?
Minek országprojekt egy olyan földrajzi helynek, amely nem igazán nevezhető országnak? Figyelem, pamfletveszély!
Veszik, mint a cukrot.
A román társadalom addig nem képes szembenézni múltjával, jelenével, jövőjével, amíg a külföldieket, a királyt, a földesurakat, a „bozgorokat” és a cigányokat kiáltja ki bűnösnek.