Bepillantottunk az Erdélyi Történeti Múzeum megújulási folyamatába

Kilenc éve tart az intézmény felújítása, de már nem kell sokat várni a nyitásig.
Hirdetés

Kilenc éve húzódó renoválás után idén végre lendületet kap a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum megújulása. A 2009-ben kezdődött munkafolyamat nem volt zökkenőmentes, több igazgatóváltás történt időközben, a korrupcióellenes ügyészség pedig nyomozást folytatott a felújításra szánt összegek lenyúlásának gyanúja miatt.

Az utóbbi években csak egy-két emeleti helyiség volt látogatható, ahol időszakos kiállításokat szerveztek, míg a múzeum kiállítási tárgyait bedobozolták. Az új vezetőség irányítása alatt úgy tűnik, a múzeum jó úton halad afelé, hogy végleg lezáruljon ez a döcögős fejezet.

Múzeumigazgatók

George Cupcea (balra) és Felix Marcu (jobbra)

Bár az állandó kiállítás megnyitására még valószínűleg várnunk kell, idén nyárra több kiállítótér is elkészül, így idén a tavalyinál is több program befogadására lesz lehetőség – tudtuk meg azon a sajtótájékoztatón, amelyet Felix Marcu igazgató és George Cupcea igazgató-helyettes tartott a múzeum székhelyén.

Új arculata lett a múzeumnak: egy „arc” 

A teljes megújulásra való igényt jól mutatja, hogy nemcsak az intézmény belső terei kapnak új külcsínt, hanem a külső megjelenítéshez használt grafikai elemei is. Az új minimalista logó, mely egy stilizált emberi fejet ábrázol, és a jelmondat (În fața istoriei – Szemben a történelemmel) arra erősít rá, amit a sajtótájékoztatón is hangsúlyoztak: az intézmény nyitni szeretne a közönség felé. Az elmúlt egy évben is történtek erre irányuló kísérletek az időszakos és virtuális kiállítások alkalmával, melyekről Felix Marcu igazgató is szót ejtett.

Lapidáriumi kincsek

Nőalakok a múzeum Lapidáriumában

Hirdetés

Megtudhattuk, a múzeum munkatársai számos régészeti ásatáson vettek részt, a kolozsvári Főtértől kezdve a Hunyad megyei Csoklovina barlangon át egészen Kovászna megyéig. Ezt a tevékenységet idén is folytatják annak ellenére, hogy a kulturális minisztérium nem nyújt minden esetben finanszírozást. Szeretnék, ha az értékes leletek a múzeum állandó kiállításának részét képeznék. A jövőben folytatódik a Limes-projekt is, melynek célja a Római Birodalom romániai határvonalainak az UNESCO világörökségi listára történő felvétele, ami azért is esélyes, mert Romániában található a legtöbb ehhez kapcsolódó régészeti lelőhely.

A reneszánsz kori Wolphard–Kakas-ház egyik lebontott eleme 

Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma alkalmából számos kiállítással és kulturális eseménnyel készülnek, ugyanakkor szakmai találkozóknak, nemzetközi konferenciáknak is helyszínt biztosítanak. Már látogatható a Lucian Blaga erdélyi költő levelezéseit bemutató kiállítás. Az úgynevezett kis egyesülés napján, január 24-én Alexandru Ioan Cuza személyét állítják a középpontba egy kiállítás erejéig. Tavasszal több időszakos tárlatot nyitnak, a Múzeumok Éjszakáján például az ókori Egyiptomot idézik meg, míg az 1848-49-es forradalom évfordulójára egy plakátkiállítást szerveznek. A centenárium apropóján minden hónapban történelmi előadásokkal várják az érdeklődőket.

Kövek

Kövek kövek hátán

Az Erdélyi Történeti Múzeumban – mely az Erdélyi Múzeum-Egyesület által létrehozott egykori Erdélyi Múzeum gyűjteményeit is megörökölte – számos magyar vonatkozású emléket őriznek, erről mi is meggyőződhettünk, amikor a körbevezettek bennünket a felújítás alatt álló termekben, és láthattuk a lapidárium egy részét, ahol Kolozsvár legrégibb épületeinek megmaradt kőfaragványai, ajtókeretei, gyámkövei sorakoznak. Már csak emiatt is érdemes lesz meglátogatni a megújult múzeumot.

Hirdetés