Szilágyi: a hárompárti megállapodás nem a románok ellen irányul

Az EMNP elnöke reagált a román reakciókra.
Hirdetés

Megdöbbentette a parlamenti pártok negatív és párbeszédet megtagadó hozzáállása, hiszen a hárompárti megállapodás nem a román nép ellen irányul – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöke ezzel azokra a reakciókra válaszolt, amelyek a romániai politikai körökben láttak napvilágot azt követően, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői hétfőn, január 8-án közös nyilatkozatot írtak alá az autonómia-elképzelések összehangolásáról.

„Demokráciában egy parlamenti párt vagy a kormány nem tagadhatja meg a párbeszédet, még akkor sem, ha az olyan érzékeny témákról szólna, mint az autonómia vagy az önrendelkezés. A párbeszéd tagadása a demokrácia tagadása” – idézi Szilágyi Zsoltot az EMNP sajtóirodájának közleménye.

„Úgy véljük, egy új, nemzetek közötti társadalmi szerződés alapja lehet egy olyan Romániának, amely tudomásul veszi, hogy mi államalkotó tényezők vagyunk. Másrészt nem csak a formális jogegyenlőséget kell biztosítani, de a tényleges esélyegyenlőséget is” – nyilatkozott az EMNP elnöke nagyváradi sajtótájékoztatóján.Szilágyi kijelentette: felkéri a romániai parlamenti pártokat, hogy „vétoztassák meg” eddigi hozzáállásukat, és kezdődjön érdemi párbeszéd az erdélyi magyar közösség szándékáról a parlamenti pártok, a három magyar párt, valamint a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács között. 

Hirdetés