Változást hoz az új év az erdőügyi minisztérium élén

A tárca vezetője egészségügyi okok miatt lemondott. Kormányátalakítás jöhet.
Hirdetés

Lemondott tisztségéről Doina Pană víz- és erdőügyi miniszter. A tárca közleménye arról tájékoztat, hogy Adriana Doina Pană egészségügyi okokból 2018. január 3-án benyújtotta lemondását Mihai Tudose kormányfőnek.

Doina Pană 2017. június 29-én vette át a víz- és erdőügyi tárca vezetését. Korábban, a harmadik Ponta-kormány idején, 2014 márciusa és decembere között már ellátta ezt a feladatot.

A Szociáldemokrata Párt képviseletében Doina Pană 2016 decembere óta Beszterce-Naszód megyei parlamenti képviselő. A környezetvédelmi szakbizottság alelnöke.

Kormányközeli források arról tájékoztatnak, hogy Mihai Tudose miniszterelnök jövő héten nevesíti a minister utódját. A víz- és erdőügyi tárca új vezetőjéről a Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottsági ülésén kellene dönteni, de mivel a párt elnöke kilátásba helyezte a kormányátalakítást, megtörténhet, hogy az említett tárcát összevonják a környezetvédelmi minisztériummal – mondta Niculae Bădălău, a PSD ügyvezető elnöke.

Hirdetés

Bădălău úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy Doina Pană valóban egy ideje egészségügyi gondokkal küszködik, és nagy erőfeszítésébe került év végéig tisztségben maradni, hogy lezárják az állami költségvetés tervezetét.

Bădălău kifejtette, a szokásos eljárás ebben az esetben az lenne, hogy a PSD végrehajtó bizottsága döntsön Doina Pană utódjáról, de mivel Liviu Dragnea pártelnök korábban már kilátásba helyezte a kormányátalakítást, valószínűleg először a kormányfővel és az „illetékesekkel” fog tárgyalni arról, milyen változásokat akarnak eszközölni a kabineten. „Ha jól értettem, karcsúbb kormányt akarnak, kevesebb minisztériummal. Megtörténhet, hogy ez a tárca a környezetvédelmi minisztériumhoz kerül” – tette hozzá az ügyvezető elnök.

Hirdetés