Dollármilliós korrupciós ügyben áll ismét bíróság elé Elena Udrea

Az Evenimentul Zilei nagyfőnöke ellen is vádat emelt a DNA.
Hirdetés

Befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával áll bíróság elé Elena Udrea egykori régiófejlesztési és turisztikai miniszter – közölte szerdán a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Ugyanabban az ügyben a DNA vádat emelt Dan Andronic újságíró, az Evenimentul Zilei napilap többségi tulajdonosa ellen is hamis tanúzás miatt.

Udreát azzal vádolják, hogy 2001-ben elfogadta egy üzletember megvesztegetési ígéretét. Bogdan Buzăianu azt ígérte az akkori régiófejlesztési miniszternek, hogy közvetítőkön keresztül eljuttat neki ötmillió dollárt, Udrea pedig cserében vállalta, hogy befolyását latba vetve „elintézi” a gazdasági minisztérium illetékeseivel és a Hidroelectrica állami áramtermelő társaság vezetésével, az üzletember cégével kötött szerződések folytatásáról.

A megígért összegből Elena Udrea 2011.novemberében meg is kapott 3,8 millió dollárt és egy 900 ezer eurós kinnlevőséget is. Az összeget Buzăianu egyik cége kölcsönözte egy harmadik félnek, és amit egy médiavállalkozás tulajdonrészeivel garantáltak. Udrea egy paraváncég közbeiktatásával rejtette el, hogy ő a tulajdonképpeni birtokosa a kinnlevőségnek.

Dan Andronic újságírót, aki az Evenimentul Zilei 90 százalékos tulajdonosa, kezdetben tanúként hallgatták ki az ügyben. Később kiderült, hogy a kihallgatás során valótlanságokat állított – közli a DNA –, ugyanis azt mondta: nem volt tudomása arról, hogy a kinnlevőség fejében Elena Udrea képes ellenőrzést gyakorolni a médiacég fölött és képes befolyásolni kiadói politikáját.

Hirdetés

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy Andronic többször is engedélyt kért Udreától bizonyos cikkek közlésére, holott ezt korábban tagadta.

Elena Udrea ellen korábban több korrupciós per is indult, többek között a Microsoft-ügyben, vagy a „Bute-boxgála” néven elhíresült ügyben.

Hirdetés