Szárnyas honfoglaló
Jean St'Ay
2017. december 8. péntek, 12:07
A kedves szárnyas az egzotikus Oenanthe deserti tudományos névre hallgat. Magyarul sivatagi hantmadárnak nevezzük.

És, mint a neve is mutatja, sziklás, bozótos, sivatagos vidékek lakója, Mongóliától Észak-Afrikáig. Legközelebbi fészkelőhelye Szíria és Egyiptom, de a szakértők szerint véletlenszerűen feltűnik Európában is.

Feltehetően éppen ez történt a minap, amikor a Román Madártani Egyesület két kutatója a Techirghiol tó partján megfigyelt egy korábban nem észlelt madarat, amelyről később kiderült, hogy épp a sivatagi hantmadár. Romániában eddig csak négy hantmadárfaj volt ismert: az apácahantmadár, a közönséges hantmadár, a déli hantmadár és a pusztai hantmadár.

A sivatagi hantmadarat más európai országokban is észlelték, például Bulgáriában, Magyarországon, Német- és Franciaországban. A madár táplálékát gerinctelenek, továbbá esetenként magvak adják. Vándorló faj, ám egyes területeken le is telepszik.

A kutatók felfedezése villámgyorsan „szétrajzott” az interneten, és hamarosan kiderült, hogy vannak természetfotósok, akik már 2007-ben észlelték a madarat.

Nos, az ornitológusokra hagyjuk az elsőbbség körüli vitákat, a lényeg, hogy a madárka itt van, kedves, lehet neki örülni. Főleg, ha valaki a Techirghiol tó környékén jár.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24385
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.