Románián kívül nem nagyon gyűlnek az aláírások a Minority SafePack támogatására

Az RMDSZ eddig 231 ezer aláírást gyűjtött össze.
Hirdetés

Eddig 231 ezer aláírást gyűjtött össze az RMDSZ a Minority SafePack Initiative európai polgári kezdeményezés támogatására., amely az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szabályozását javasolja – hangzott el az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának Marosvásárhelyen zajló ülésén pénteken.

Az RMDSZ 250 ezer aláírás összegyűjtését vállalta a határidőig, 2018. április 3-áig.

A kezdeményezés honlapja szerint Romániából eddig 67497 aláírást töltöttek fel az online adatbázisba. A különbségnek vélhetően az az oka, hogy az RMDSZ papíron gyűjti az aláírásokat és még nem töltötték fel az összes adatot. Romániában legalább 24 ezer aláírás szükséges, ezt többszörösen sikerült túlteljesíteni.

A többi európai országban egyébként igen alacsony az érdeklődés a Minority SafePack iránt. A honlapon szereplő adatok szerin eddig 86388 aláírás gyűlt össze a szükséges egymillióból.

Románia után jelentősen lemaradva Magyarország a második 5063 aláírással (15750 szükséges), Németország 2454 (szükséges: 72 ezer), és Ausztria 1955 aláírással (szükséges 13500).

Hirdetés

Több országban alig gyűlt aláírás, Cipruson például a minimálisan szükséges 4500 aláírásból eddig csak négyet, Portugáliában a 15750-ből nyolcat, Írországban pedig a szükséges 8250-ből 34 aláírást sikerült eddig összegyűjteni.

Egy európai polgári kezdeményezés akkor sikeres, ha összegyűlt összesen legalább egymillió támogató nyilatkozat, és a támogató nyilatkozatok száma legalább hét tagállamban elérte az adott tagállamra vonatkozóan előírt küszöbértéket – olbasható a Minority SafePack oldalán.

FUEN-elnök: összesen 360 ezer aláírás gyűlt össze Európában
Az SZKT-n Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke azt mondta: a kampány első két és fél hónapjában Európában összesen 360 ezer aláírás gyűlt össze és szerinte ebben az ütemben a hátralévő négy hónap alatt elérhetik a célként kitűzött 1,1 milliós számot. Reményét fejezte ki, hogy nagy számban lesznek magyarországi aláírások is a kampány végére, és rendkívül fontosnak tartotta, hogy a német állam vezetői támogatásukról biztosították a polgári kezdeményezést.

Megjegyezte viszont, hogy az Európai Uniónak olyan tagállamai is vannak, amelyekben a nemzeti kisebbségekhez tartozók a retorziótól tartva nem merik aláírni a kezdeményezést. Negatív példaként Görögországot hozta fel, de Románia ellenkezését is megemlítette.

„Románia ismét pert indított az Európai Bizottság és a kezdeményezés ellen, a múlt héten pedig azt kérte Brüsszelben, hogy tiltsák be a FUEN regionális tanácskozását, és unos-untalan azt ismételgeti, hogy semmiképpen ne legyen uniós támogatása a kisebbségvédelemnek” – jelentette ki a FUEN elnöke.

Hirdetés