Dragnea irodája előtti tüntetéssel ütötte el az időt az USR a parlamentben

Amiért a két házelnök a törvényhozás nevében válaszolt a kioktató hangnemű amerikai külügyi közleményre.
Hirdetés

Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének parlamenti irodája előtt rendezett villámtüntetést szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nevű kispárt az ellen tiltakozva, hogy a két házelnök kedden közös parlamenti nyilatkozatban fejezte ki nemtetszését az Egyesült Államok külügyminisztériumának kioktató hangvételű közleménye ellen.

A röptüntetésre azt követően került sor, hogy az alsóház leszavazta a legnagyobb ellenzéki párt, a nemzeti liberálisok indítványát, miszerint idézzék be az ülésre az ott éppen nem jelen levő Dragneát, hogy magyarázatot kérjenek tőle a nyilatkozatra.

A PNL frakcióvezetője, Raluca Turcan szerint Dragnea veszélybe sodorta Románia nemzetközi megítélését és a korrupcióellenes küzdelmet, és akadályozza az Egyesült Államokkal fennálló húszéves partneri viszonyt, amely szavatolja a román állampolgárom biztonságát és jólétét.

Az ellenzék ennek nyomán Dragnea lemondását kérte, Dan Barna, az USR elnöke pedig közölte, hogy ha Dragnea nem megy az ülésterembe, akkor majd elmennek ők hozzá. Ezt követően az USR képviselői „Nem az én nevemben” feliratú papírlapokkal néhány percig álldogáltak Dragnea irodája előtt, így határolódva el a nyilatkozattól.

Dragnea aztán be is invitálta őket az irodába, ahol Barna szerint azt közölte: jogában állt kiadni a közleményt. Az ellenzék szerint viszont Dragnea visszaélt elnöki hatáskörével.

Adrian Solomon PSD-s képviselő viszont „arcátlannak” nevezte az amerikai külügyi nyilatkozatot, és feltette a kérdést: az Amerikától vásárolt Patriot légvédelmi rakéták vajon – a török megszállás idején beszedett – harácsot, vagy védelmi pénzt jelentenek?

Hirdetés

A kormánypárti képviselő egyben a török Magas Portához, illetve Moszkvához hasonlította Washingtont.

Később aztán a teljes ellenzék kivonult az ülésteremből.

A PNL olyan parlamenti nyilatkozat elfogadását követelte, amelyben megerősítik az ország elkötelezettségét az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerség mellett.

Hirdetés