Terrorizmussal hoztak hírbe az oroszok egy román színekben versenyző olimpikont

Egy orosz hírcsatorna szerint a Románia által honosított csecsen szabadfogású birkózó, Albert Saritov terrorszervezetekkel kerülhetett kapcsolatba.
Hirdetés

Határozottan cáfolta szombaton Albert Saritov csecsen születésű, de román színekben versenyző birkózó azokat az orosz vádakat, miszerint terrorszervezetekkel állna kapcsolatban.

A sportoló, aki 2016-ban kapta meg a román állampolgárságot, a tavalyi riói olimpián már a román küldöttség színeiben vett részt, és a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában bronzérmet szerzett.

Saritov szombaton este a Digi Sportnak nyilatkozva leszögezte: szégyennel és megvetéssel értesült arról, hogy kapcsolatba hozták a nevét a terrorizmussal, és kijelentette. A vádak nem igazak.

„Romániából is érkeztek hozzám vendégek, megismerték a családomat, és

mivel igazi muzulmán vagyok, a hitem szerint nem vehetem el senki életét sem, és még csak nem is gondolhatok ilyesmire” –

szögezte le Saritov.

Hasonlóan nyilatkozott a birkózó edzője, Anatolie Guidea is, aki kijelentette: évek óta ismeri tanítványát, és a vádak teljesen hamisak.

A terrorvádat a Russia 24 orosz hírcsatorna dobta be a köztudatba. A csatorna riportot közölt a krasznojarszki Dmitrij Mindiasvili Birkózóakadémiáról, amelynek sportolói a riport készítői szerint „banditizmussal és terrorizmussal” hozhatók összefüggésbe. Az érintettek között a Saritov testvéreket, Ramazant és Albertet is megemlítették.

A csatorna szerint az akadémia frontharcosokat képez, és számos, onnan kikerült személy iszlamista paraamilitáris szervezetekhez került,

sőt olyan is volt, aki az Iszlám Államnál kötött ki.

Hirdetés

Albert testvére, Ramazan, aki szintén szabadfogású birkózó volt, a csecsen fegyveresekhez csatlakozott, és 2012-ben, egy különleges rendőri akció során ölték meg a dagesztáni Haszavjürtben.

Albert Saritov kapcsán azt állították, hogy egy bűnszervezet tagja volt.

Mihai Covaliu, a Román Olimbiai Bizottság elnöke védelmébe vette Saritovot, mondván: egy olyan sportoló, aki olimpiai érmet nyer, a helyes értékek mellett áll ki, és mivel folyamatosan edz, nincs is ideje mással foglalkozni.

„Bízom az állami intézményekben, a Román Birkózószövetségben és az elnökében, valamint ebben a tehetséges sportemberben, aki négy gyerek apja, és aki nyer még érmet Romániának” – mondta az elnök.

Răzvan Pîrcălabu, a Román Birkózószövetség elnöke szombaton szintén kijelentette: Saritovnak semmi köze a terrorizmushoz, a sajtóban megjelent spekulációk pedig csupán az orosz újságírók bosszúja, amiért elvesztettek egy olimpiai érmet.  Pîrcălabu elmondta, Saritovot a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is átvilágította a honosítása előtt, és megállapították, hogy semmi köze a terrorizmushoz.
 

Hirdetés