Bukarest labdába se rúgott a legnagyobb uniós ügynökségért folytatott versenyben

Hétfő este eldőlt: Londonból Amszterdamba kerül át az Európai Gyógyszerügynökség székhelye. A költözés a Brexit miatt vált szükségessé.
Hirdetés

Amszterdamba költöztetik majd az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Londonból az Egyesült Királyság uniós tagságának tervezett megszűnése után – döntött a tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn Brüsszelben. A tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek délutáni tanácsülésén többfordulós, titkos szavazás útján választották ki az új székhelyet.

A jelenleg még a brit fővárosban működő, de a Brexit miatt költözni kényszerülő szervezet új székhelyére eredetileg tizenkilenc tagállam pályázott, Horvátország, Írország és Málta azonban később visszalépett.

A fogadóirodák az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdamot, Milánót és Pozsonyt tartották a legnagyobb esélyesnek, utóbbi helyett azonban Koppenhága került be a voksolás második fordulójába, a harmadikba pedig már csak a holland és az olasz város. A tárcavezetőknek ezután még az Európai Bankhatóság (EBA) új székhelyéről is szavazniuk kell.

Amszterdam egyébként azonos szavazatot kapott Milánóval, ezért végül sorshúzással döntöttek.

Hirdetés

Bukarest is pályázott, azonban már az első körben kiesett az esélyesek közül. A Mediafaxnak nyilatkozó egyes román EP-képviselők szerint ez a kormány és szeméyesen Gabirela Firea bukaresti főpolgármester kudarca.

Hirdetés