Névazonosság miatt perelne egy szilágysági focicsapatot a Benfica

Anyagi és erkölcsi veszteséget okoz Európa egyik legnevesebb és leggazdagabb futballklubjának egy 1146 lakosú Szilágy megyei falu amatőr focicsapata, ezért kénytelen lesz nevet változtatni.
Hirdetés

A 2008-ban alapított, jelenleg a megyei bajnokság (országos szinten negyedosztály) tizedik helyén álló Nagyilondai Benfica vezetői októberben kaptak egy levelet Bukarestből, amelyben a kétszeres BEK-győztes, 36-szoros portugál bajnok, jelenleg is a Bajnokok Ligájában szereplő lisszaboni klub megbízatásából eljáró bukaresti ügyvédi iroda a jogsértés megszüntetésére szólítja fel az egyesületet.

Eszerint, amennyiben az ilondai csapat tíz napon belül nem változtatja meg nevét és logóját, nem szünteti meg Facebook-profilját és nem vonja vissza a piacról a Benfica néven forgalmazott termékeit, akkor beperlik szellemi jogtulajdon megsértéséért. A levél szerint az ilondai csapat tevékenysége anyagi veszteséget okoz a világ 38. legértékesebb klubjának számító lisszaboni Benficának, mert csökkenti az értékét és az iránta való érdeklődést.    

Hogy egy szilágysági amatőr csapat, amelyet egykor Portugáliában dolgozó fiatalok alapítottak, és amelyet legfeljebb néhány ezer euróból tart  fenn a községi tanács, hogyan okozhat anyagi kárt egy 300 millió euró feletti költségvetésű gigaklubnak, amely idén nyáron csak játékos-eladásból 130 milliós bevételt könyvelhetett el, elég nagy rejtély.

Lisszabonban ugyan szemmel láthatóan komolyan veszik a márkavédelmet, arról viszont fogalmuk sincs, hogy egy erdélyi falusi csapat nem folytat marketing-tevékenységet, és nem forgalmaz semmilyen márkajelzéssel ellátott terméket. Cornel Lar polgármester, aki egyben a csapat egyik vezetője is, mindenesetre megírta az ügyvédi irodának, hogy hajlandók megváltoztatni a csapat nevét, erre azonban csak a jövő nyáron, a 2017/2018-as szezon után adnak lehetőséget a szabályok. 

Romániában amúgy nem ritka, hogy híres nyugat-európai csapatok nevét veszik fel egyes csapatok, a legismertebb közülük a Liga 1-be idén feljutó Bukaresti Juventus. A Szilágy megyei bajnokságban is szerepel még a Zsibói és a Magyarzsombori Rapid, a Cigányi Real, a Zilahi Sporting és a Felsőkaznacsi Steaua. 

Hirdetés