Törvénytelenül regisztrálja az embereket a magyarországi választásokra az RMDSZ

A hatóság szerint még választási csalás is elképzelhető.
Hirdetés

Nem törvényes az az eljárás, amellyel az RMDSZ és az általa működtetett Eurotrans Alapítvány a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyieket regisztrálja a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) leveléből.

Az RMDSZ űrlapja megtekinthető itt (PDF). Teljesen eltér az NVI nyomtatványától.

Az NVI az Átlátszó Erdély érdeklődésére foglalt állást az ügyben. Az oknyomozó blog arra kérdezett rá: rendben van-e, hogy az Eurotrans Alapítvány és az RMDSZ olyan űrlapon gyűjti a magyarországi választásokon regisztrálni kívánó személyek adatait, amely jelentősen eltér az NVI által megadott nyomtatványtól. Ugyanazon az űrlapon ráadásul a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogatásához is adatokat és aláírásokat gyűjtenek.

A választási hatóság hangsúlyozza, hogy a regisztrációs kérelmet maga a választópolgár nyújthatja be levélben vagy elektronikusan, de a nevében más nem járhat el. Segítő közreműködése törvényes, de csak akkor, ha a választópolgár kifejezetten megbízza a segítőt, hogy közreműködjön a regisztrációs kérelem benyújtásában.

Az NVI szerint még választási csalás is elképzelhető, ha a választópolgár személyes adatait a segítő, „különösen ha az politikai szervezet”, tárolja, mivel ezzel lehetősége lesz arra, hogy a választópolgár helyett, annak nevében szavazatot adjon le – derül ki a válaszlevélből, amelyet Pálffy Ilona, az NVI elnöke írt alá.

Ráadásul sem az RMDSZ, sem az Eurotrans Alapítvány sem rendelkezik olyan adatvédelmi engedéllyel, amely lehetővé teszi a magyarországi lakcímkártyán feltüntetett személyi azonosító számot vagy a honosító okirat számát.

Mi több, az Eurotrans Alapítvány adatvédelmi nyilatkozata csak a magyar állampolgárság megszerzésének támogatására tér ki az adatkezelés tekintetében, a magyarországi választásokra való regisztrációra már nem, holott a regisztrációs űrlapon ezt állítja:

Hirdetés

Sem az RMDSZ, sem az Eurotrans Alapítvány nem reagált az NVI álláspontjára.

Továbi részletek, az NVI válaszlevele elérhető az Átlátszó Erdélyen.

Hirdetés