Tetszik, nem tetszik, Románia december 18-án ünnepelteti a nemzeti kisebbségeit

Az RMDSZ támogatja a törvénytervezetet.
Hirdetés

December 18. lesz a romániai nemzeti kisebbségek napja, ha a szenátus után a képviselőház is elfogadja a törvénytervezetet.

A felsőházban ellenszavazat nélkül, 92 támogató szavazattal fogadták el hétfőn a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója által benyújtott tervezetet, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítja ezt a napot.

Az elfogadott szöveg szerint december 18-án ünnepi kulturális rendezvényeket tartanak, amelyekre a helyi hatóságok pénzbeni és logisztikai támogatást nyújtanak, a közszolgálati rádió és televízió pedig beszámol az ünnephez kapcsolódó eseményekről. Vagyis szinte szóról szóra ugyanazt tartalmazza, mint az RMDSZ törvénytervezete, amely március 15-ét nyilvánította volna hivatalosan a romániai magyar közösség ünnepnapjává.

Cseke Attila szenátusi frakcióvezető közölte, hogy az RMDSZ támogatja a tervezetet.

A kezdeményezést egy héttel azutánszavazta meg a szenátus, hogy a plénum – Cseke Attila javaslatára – visszaküldte a szakbizottságokba az RMDSZ tervezetét, miután a PSD kihátrált szerződéses szövetségesének kezdeményezése mögül. Cseke akkor a jobbközép ellenzéket vádolta magyarellenes hangulat keltésével, ami akadályozza a tervezet elfogadását. Az RMDSZ-es politikus a múlt héten azt mondta: két-három hetes haladékot kértek, hogy meggyőzzék a a kormánypártokat támogassák a tervezetet.

Hirdetés