Tízezrek vonultak utcára Barcelonában a spanyol nemzeti ünnepen

Az ország egységéért tüntettek.
Hirdetés

Spanyolország egységéért tüntetve tízezrek vonultak utcára csütörtökön Barcelonában a spanyol nemzeti ünnepen, amelyet az amerikai kontinens felfedezésének emlékére tartanak ezen a napon – írja az MTI.

„Katalónia, igen, Spanyolország, szintén”

– ezzel a jelszóval hirdette meg az eseményt a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet.

Felhívására Barcelona belvárosát megtöltötte a spanyol, katalán és uniós zászlókkal békésen vonuló tömeg, köztük feltűntek a katalán parlament ellenzéki, az függetlenséget nem támogató pártjainak politikusai.

„Éljen Katalónia! Éljen Spanyolország!” – skandálták a felvonulás résztvevői, akiknek számát a barcelonai rendőrség 65 ezerre becsülte.

A katalán városban egyszerre több utcai megmozdulás is zajlott; szélsőjobboldali mozgalmak is demonstráltak, amelyek közül két csoport összetűzésbe keveredett egymással. Egy bár teraszának berendezését, székeket és asztalokat hajigáltak egymáshoz. A katalán rendőrségnek kellett közbelépnie, két embert őrizetbe vettek.

A spanyol nemzeti ünnepet munkával bojkottálták

több mint száz olyan katalán helyi önkormányzatnál, amely támogatja Katalónia függetlenné válását, mint például Manresa, Badalona vagy Gerona.

Hirdetés

Van, ahol az ügyfélfogadás ugyanúgy zajlik mint a munkanapokon, és akad olyan önkormányzat is, ahol zárt ajtók mögött dolgoznak a munkatársak. Az alkalmazottakat egyébként nem kötelezték munkavégzésre, aki akart, otthon maradhatott ezen a hivatalosan munkaszüneti napon.

Az évtizedek óta hagyományos

nagyszabású katonai felvonulással ünnepelték ezt a napot Madridban,

a parádé mintegy két kilométeres útvonalát kordonokkal zárták le, amely mögött több ezres, spanyol zászlókat lengető tömeg gyűlt össze.

A felvonulásra minden évben meghívják Spanyolország 17 autonóm közösségének elnökét, és ahogy tavaly, úgy idén sem jelent meg Carles Puigdemont katalán elnök, Inigo Urkullu baszk elnök, és Uxue Barkos, Navarra elnöke.

Mint ismeretes, Carles Puigdemont katalán elnök kedd este bejelentette, hogy Katalónia a népszavazással elnyerte a jogot a függetlenségre, alá is írta a függetlenségi nyilatkozatot, de rögtön fel is függesztette azt, a párbeszéd érdekében. Ez okozott némi zavart, a spanyol kormány felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elmondta: felszólításuk megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. (Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.)
A spanyol kormány két határidőt határozott meg a válaszra, az első jövő hétfőig tart. Ha eddig nem érkezik reagálás Barcelonából, ismét elküldik a felszólítást, amelyben kérik majd a katalán vezetést, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé. A második üzenetre csütörtökig várják a választ a katalán kormánytól.

Hirdetés