A Kolozsvári Nyilatkozat 25 éves évfordulójára emlékeznek

A negyedszázada elfogadott nyilatkozat az önrendelkezés elvén nyugvó autonómiát nevezte meg az erdélyi magyarság megmaradásának zálogaként.
Hirdetés

A Kolozsvári Nyilatkozat huszonöt éves évfordulóján az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Amire felesküdtünk Isten s ember előtt címmel szervez politikatörténeti konferenciát. Az eseményt  október 13-án, pénteken 16 órától tartják, a nyilatkozat 25 évvel ezelőtti elfogadása szempontjából történelmi helyszínen, a kolozsvári Magyar Unitárius Egyház imatermében.

Az 1992. október 25-én elfogadott Kolozsvári Nyilatkozat kihangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarság megmaradásának és fejlődésének biztos záloga a belső önrendelkezés elvén nyugvó autonómia megteremtése. 

A konferenciát Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezetők elnöke nyitja meg, ezt követően előadássorozattal folytatódik a délután. Szőcs Géza magyar miniszterelnöki megbízott Az Országos Elnökség szerepe a Kolozsvári Nyilatkozat eszmei előkészítésében címmel nyitja meg az előadások sorát. Őt követően Tőkés László, az EMNT elnöke a politikai asszimiláció helyzetéről tart előadást. A 1992-es nyilatkozat szövegének alakulásáról Bodó Barna politológus beszél majd, Borbély Zsolt Attila, az EMNT alelnöke pedig a Kolozsvári Nyilatkozat elleni balliberális sajtóháborút ismerteti.

Az autonómiatörekvés melletti következetes kiállásról Kónya-Hamar Sándor fog beszélni, majd az EMNP képviseletében Szilágyi Zsolt elnök az autonómiaharc helyzetéről, Toró T. Tibor ügyvezető elnök pedig a nyilatkozat szellemiségéről tart előadást. Katona Ádám, az Erdélyi Magyar Kezdeményezés nevű egykori RMDSZ-platform elnökeként tart előadást, ezt követően a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, A Kolozsvári Nyilatkozat céljai és a Székely Nemzeti Tanács autonómiaharca című beszédét hallhatják a jelenlévők.

Hirdetés