Már 3300 bíró és ügyész foglalt állást az igazságügyi reform ellen

Azt követelik a minisztertől, hogy vonja vissza a tervezetet.
Hirdetés

Az ország több mint 3 300 bírája és ügyésze írta alá ez idáig azt a beadványt, amelyben az igazságügyi törvényeket módosító tervezet visszavonását kérik Mihai Tudose kormányfőtől, illetve Tudorel Toader igazságügyi minisztertől.

A Romániai Bírák Fóruma által megfogalmazott dokumentumot október 2-án 700-an látták el kézjegyükkel, másnapra 1 000-re nőtt az aláírók száma, vasárnapra pedig meghaladta a 3 300-at.

A beadvány szerint a bírák és ügyészek azt kifogásolják, hogy az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet a szakmai szervezetekkel és a civil társadalom képviselőivel való előzetes egyeztetés, illetve bármiféle hatástanulmány készítése nélkül terjesztette elő a szakminiszter.

A beadvány emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szeptember 28-án kedvezőtlenül véleményezte a tervezetet, miután a bírák és ügyészek szakmai szervezetei szavazással elutasították a javasolt módosítások jelentős részét.

Hirdetés

Ezek ugyanis azáltal, hogy politikai ellenőrzés alá vonnák az igazságszolgáltatást, és „megengedhetetlen mértékben szélesítenék a szakminiszter hatáskörét”, visszavetnék Romániát az 1989 előtti időkbe – áll a szövegben, amely arra is rámutat, hogy bár a CSM véleményezése csak konzultatív jellegű, nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni azt.

A dokumentum aláírói követelik a kormánytól, vonja vissza a tervezetet, az igazságügyi minisztertől pedig kérik, kezdeményezzen párbeszédet a tanáccsal, illetve a bírák és ügyészek szakmai szervezeteivel a törvényi keret megfelelő módosítása érdekében.

Hirdetés