egyházi verdikt
fsandor
2017. október 6. péntek, 17:46
Laikus teológusként azonban tovább tevékenykedhet.

Örökre eltiltották a papságtól Cristian Pomohaci volt székelymosoni ortodox papot, aki laikus teológusként tevékenykedhet a továbbiakban – erről határozott a nagyszebeni érseki konzisztórium, majd a döntést az erdélyi ortodox érsekség zsinata is jóváhagyta – közölte pénteken a szebeni érsekség.

A döntés értelmében Cristian Dorin Pomohaci-ot eltiltották a papi tevékenységtől, nem öltheti többé magára a papi ruhát, és nem tölthet be semmilyen egyházi tisztséget, laikus teológusként viszont szociális-filantróp, kulturális, oktatási tevékenységeket folytathat, és énekesként is tevékenykedhet – írják a közleményben.

Az érseki konzisztórium döntése végleges és visszavonhatatlan, annak megfellebbezésére nincs lehetőség.

„Az érseki konzisztórium úgy ítélte meg, hogy a papi megbízatás, annak morális, dogmatikus és kanonikus követelményeivel együtt, túl nehéz feladat Cristian Dorin Pomohaci számára. Ezért az egyházon kívüli teljes szabad megnyilvánulás lehetővé tétele és peres ügyeinek megoldása – az egyház beavatása nélkül – érdekében az érseki konzisztórium mentesítette a papsággal járó nagy felelősség alól, és laikus teológusként ismeri el” – írja a közlemény.

Július 28-án a gyulafehérvári ortodox érsekség egyházmegyei tanácsa is Cristian Pomohaci-nak a papságtól való eltiltása mellett döntött, lehetőséget adva a papnak arra, hogy óvja meg a döntést az erdélyi érsekségen.

Egy kolozsvári hírportál júniusban tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen – állítólag – a népdalénekesként is ismertté vált Cristian Pomohaci hallható, amint éppen pénzt ajánl fel egy kiskorú fiúnak, hogy az cserében szexuális kapcsolatot létesítsen vele. A pópa ellen a marosvásárhelyi ügyészség is vizsgálatot indított kiskorúak szexuális kizsákmányolás céljából történő toborzásának gyanújával. Július 19-én az ügyet átvette a legfőbb ügyészség.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23417
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.