Kazuo Ishiguro kapta az irodalmi Nobel-díjat

Japán származású angol írót tüntetett ki a Svéd Akadémia a legrangosabbnak tartott irodalmi díjjal.
Hirdetés

A Nagy-Britanniában élő, japán származású Kazuo Ishigurónak ítélte az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A díjazott nevét csütörtök 14 órakor jelentette be Sara Danius, az akadémia állandó titkára Stockholmban.

Kazuo Ishiguro 1954-ben született Nagaszakiban; ötéves volt, amikor a családja Angliába költözött. A Kenti Egyetemen diplomázott 1978-ban, a mesterképzést két évvel később abszolválta a Kelet-Angliai Egyetemen kreatív írásból. Az egyik legnépszerűbb angol szerzőnek számít.

Ishigurónak több műve is megjelent magyar nyelven: Napok romjai, Ne engedj el…, A lebegő világ művésze, Árva korunkban, A dombok halvány képe, legutóbb pedig Az eltemetett óriás. A Napok romjaiból és a Ne engedj el… című regényéből sikeres film is készült, igazi sztárszereposztással.

A testület indoklása szerint a japán születésű, 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot.

Sara Danius, az akadémia titkára Jane Austen és Franz Kafka keverékének nevezte Kazuo Ishiguro stílusát. Elmondta azt is, hogy a bejelentést megelőzően nem tudták elérni a díjazottat.

Kazuo Ishiguro műveit óvatosan visszafojtott kifejezésmód jellemzi, függetlenül a cselekménytől. Legutóbbi regényeiben azonban fantasztikus elemek is vannak – emlékeztetett közleményében a Svéd Akadémia, utalva a 2005-ben megjelent, Ne engedj el… című disztópiára. E regényében – csakúgy, mint több másikban is – zenei hatások is érezhetők. Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall című elbeszéléskötetében a zene egyenesen főszerepet játszik a karakterek közötti viszonyok ábrázolásában.

Két éve megjelent legfrissebb regényében, Az eltemetett óriásban egy idős házaspár szeli át az archaikus angol tájat abban a reményben, hogy az út végén találkoznak évek óta nem látott fiukkal. A műben Kazuo Ishiguro megindító módon tárja fel, hogyan kapcsolódik az emlékezet és a feledés, a múlt és a jelen, valamint a képzelet és a valóság.

Hirdetés

Eddig nyolc regénye jelent meg, film- és televíziós forgatókönyveket is ír.

Sara Danius a bejelentést követő rövid interjúban azt mondta: „szerintem Ishiguro minden könyve gyönyörű. Az egyik kedvencem Az eltemetett óriás, de nagyon szeretem a Napok romjait is”.
 

A legrangosabb irodalmi elismerés mellé 9 millió svéd korona is jár. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Mint ismeretes, tavaly a Svéd Akadémia sokak által bírált döntést hozott azzal, hogy Bob Dylan énekes-dalszerzőnek ítélte a kitüntetést. A díj utóélete is elég kalandos volt, Dylan először nem is akarta átvenni, a díjátadó gálaesten nem is vett részt, Patti Smitht küldte maga helyett.

Hirdetés