Hét órán át tárgyalta az ortodox érsekség a kiskorút megrontani próbáló pópa ügyét

A népdalénekesként is ismert Cristian Pomohaci az ítélethirdetés előtt távozott az érsekségről.
Hirdetés

Még az ítélet kihirdetése előtt távozott az ortodox érsekség konzisztóriumának tárgyalásáról a kiskorú megrontására tett kísérlettel vádolt Cristian Pomohaci. A volt ortodox pap 7 órás tárgyalás után, még az ítélet kihirdetése előtt elhagyta az egyházi ítészek ülését, kerülve a sajtót és híveit.

Az Erdélyi Ortodox Érsekséghez közel álló források arról tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget, hogy a nagyszebeni konzisztóriumnak a szabályzat értelmében a tárgyalást követően legtöbb 3 napon belül közzé kell tennie az ítéletet. A döntést az erdélyi érsekség zsinatjával közlik először, majd nyilvánosságra hozzák azt.

Ha a döntés értelmében Cristian Pomohaci nem kapja vissza papi státusát, az ítéletet megtámadhatja a fővárosban. A gyulafehérvári ortodox érsekség egyházmegyei tanácsa július 28-án bocsátotta el a papságból Cristian Pomohaci ortodox papot, akit azzal gyanúsítanak, hogy

megpróbált rávenni egy 17 éves fiút, létesítsen vele szexuális kapcsolatot.

Cristian Pomohaci-ot eltiltották a papi tevékenységtől, nem öltheti többé magára a papi ruhát, és nem tölthet be semmilyen egyházi tisztséget – nyilatkozta akkor az érsekség sajtószóvivője, Oliviu Botoi.

Egy kolozsvári újság júniusban tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen – állítólag – a népdalénekesként is ismertté vált Cristian Pomohaci hallható, amint éppen pénzt ajánl fel egy kiskorú fiúnak, hogy az cserében szexuális kapcsolatot létesítsen vele. A hangfelvétel megjelenését követően a székelymosoni (Moşuni) papot behívták a gyulafehérvári érsekségre, amelynek illetékesei

30 napra eltiltották mindennemű papi tevékenységtől.

Hirdetés

Pomohaci-nak július 28-áig volt lehetősége arra, hogy olyan bizonyítékokkal álljon egyházi felettesei elé, amelyek ártatlanságáról tanúskodnak. Ő azonban csak egy igénylést nyújtott be, amelyben – egészségi okokra hivatkozva – a papi tisztségből való ideiglenes felfüggesztését kérte.

A népdalénekesként is ismertté vált pópa ellen a marosvásárhelyi ügyészség is vizsgálatot indított kiskorúak szexuális kizsákmányolás céljából történő toborzásának gyanújával. Július 19-én az ügyet átvette a legfőbb ügyészség. 

Hirdetés