Korrupcióellenes tüntetés Kolozsváron | Fotó: Szabó Tünde
Pénz áll a párthoz
Timi
2017. október 4. szerda, 17:46
Átment a képviselőházon a pártfinanszírozási törvény újabb módosítása.

Döntő fórumként elfogadta szerdán a képviselőház a pártok finanszírozásáról szóló, 2006/334-es törvényt módosító tervezetet. 176 képviselő támogatta szavazatával, 96-an ellene voksoltak, 7 képviselő tartózkodott. A plénum jóváhagyta a jogi szakbizottság jelentésébe foglalt módosító javaslatokat, köztük azt is, amely szerint

kiiktatják a jogszabályból a törvénytelen kampány-hozzájárulások elkobzását előíró cikkelyt.

Ezentúl a politikai pártoknak nyújtott támogatás alsó küszöbét is megszabja a törvény. „A politikai pártoknak az állami költségvetésből évente kiutalt összeg nem lehet kisebb a bruttó hazai termék 0,01%-ánál, és nem haladhatja meg annak 0,04%-át” – állapítja meg a jogszabály.

Ez előírja azt is, hogy a politikai pártok kötelesek minden év április 30-áig benyújtani az Állandó Választási Hatósághoz (AEP) az előző pénzügyi évben a tagsági díjakból befolyt bevételről szóló jelentést, valamint azoknak a tagoknak a listáját, akik a bruttó minimálbér tízszeresénél nagyobb összeget fizettek be a pártnak. Egy újabb módosítás értelmében a politikai pártok minden év április 30-áig kötelesek benyújtani az Állandó Választási Hatósághoz az előző évi bevételeikről és kiadásaikról szóló jelentést.

Az elfogadott módosítások között szerepel az is, amely

szigorúbb bírságokat helyez kilátásba azokra az esetekre, amikor az adományok összege meghaladja a törvény által előírt küszöböt.

Ezek a kihágások 10 ezertől 25 ezer lejig terjedő bírsággal sújthatók a javaslat szerint. Amennyiben a törvény által megszabottakon kívül más forrásokból is finanszírozzák a pártot, 15 ezertől 50 ezer lejig terjedő bírságra számíthatnak (amennyiben a tett nem minősül bűncselekménynek), és 100 ezertől 200 ezer lejig terjedő bírság róható ki arra az alakulatra, amelyik a törvény által meghatározott határidőig nem használja fel pártszékház vásárlására az adományoként erre a célra kapott összegeket (amennyiben a tett nem minősül bűncselekménynek).

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői nem értettek egyet a módosításokkal. Lucian Daniel Stanciu-Viziteu USR-s képviselő bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást nyújt be a jogszabály ellen.

A szenátus előzőleg elfogadta a tervezetet, a képviselőház döntő fórum volt az ügyben. 

Legutóbb 2016-ban módosították a törvényt, akkor például úgy, hogy kampányok idején ne a politikai alakulat, hanem a jelölt kapja a támogatást. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23378
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.