Szerb nacionalisták fenyegetik a katalánokkal szimpatizáló vajdaságiakat

Pedig nem is csak magyarokról van szó.
Hirdetés

Néhány vajdasági szervezet kiállt a vasárnapi katalán népszavazás mellett, és felvetette az autonómia kérdését Szerbia északi tartományában, ez viszont kiváltotta a szerb nacionalisták dühét – közölte szerdán a Szabad Európa Rádió balkáni irodája.

Vasárnap több vajdasági városban is katalán zászlókat helyeztek ki a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) irodáinak épületeire, és több falra is a Vajdaság=Katalónia feliratot fújták rá festékkel. Nenad Csanak, a három parlamenti képviselővel rendelkező LSV elnöke (képünkön) a helyszínen támogatta a függetlenségi népszavazást, és tárgyalt a katalán parlament elnökével.

A szerb nacionalisták azonban nem nézték jó szemmel a vajdasági autonómiatörekvések szószólójaként ismert Csanak ténykedését,

Vojiszlav Seselj, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke például a Twitteren arra utalt, hogy meg kellene verni az LSV elnökét, még mielőtt Csanak a Vajdaságban hasonló helyzetet idézne elő, mint ami Katalóniában tapasztalható. „A katalán és a vajdasági zászlók felhúzásával Csanak nyíltan mutogatja céljait, nekünk is meg kellene mutatnunk neki, mit akarunk, hogy észhez térjen” – írta Seselj.

Hirdetés

A feszültségek miatt a Vajdasági Párt, a Vajdasági Klub és néhány civil szervezet lemondta a csütörtökre tervezett felvonulását, amellyel az ellen tiltakoztak volna, hogy 29 évvel ezelőtt egy alkotmánymódosítással megszűnt a Vajdaság addigi, széles körű autonómiája. A tiltakozó felvonulást az utóbbi években mindig megszervezték, most viszont a rendőrség javaslatára elhalasztották.

A szerbiai pártok többsége a spanyol kormány mellett állt ki, és nem támogatta a katalán függetlenségi referendumot.
 

Hirdetés